Anii de domnie ai „Împăratului” Vlasov. Decăderea unuia dintre cei mai cunoscuţi sforari ai României postdecembriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail “Mişu” Vlasov a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Cel supranumit “Împăratul” are un istoric plin de acţiuni controversate fiind considerat unul dintre cei mai abili sforari ai României postdecembriste.

După ce a prins un “5 cu executare” la ruleta justiţiei, Mişu Vlasov iese de pe scena politică a României aşa cum a intrat. Printr-o condamnare la închisoare pentru corupţie. În trecut, Mişu Vlasov, supranumit “Împăratul”, a fost judecător şi deputat. S-a remarcat, însă, mai degrabă prin profesia sa de avocat şi de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, instituţie la care şi-a angajat tot felul de rubedenii sau apropiaţi.

În anii ’90 întorcea banii cu lopata ridicându-şi la Iaşi cea mai mare şi luxoasă casă a acelor ani. După ce s-a înfipt în lumea politicului a pus miniştri, a mediat conflictele celor mari companii din ţară şi a ajuns chiar şi pe buzele preşedintelui Băsescu atunci când favorita sa, judecătoarea Mona Pivniceru, a preluat portofoliul justiţiei.
O fiică şi-a măritat-o cu un fost ministru, celei de-a doua i-a deschis casă de modă.

Până şi protejatei de la Iaşi, Magda Ţepoi, protagonista unui scandal penal în urmă cu câţiva ani, i-a găsit un loc călduţ la Bruxelles. Imperiul clădit pe bancnote de 100 de euro a lui Mihai Vlasov s-a prăbuşit după ce procurorii DNA l-au prins cu un sac de bani  primiţi mită. Fix ca acum 25 de ani, când Vlasov punea pentru prima dată pe bani necuraţi şi făcea puşcărie.

Condamnat înainte de Revoluţie

În perioada ceauşistă, Mihail „Mişu” Vlasov era judecător. Acea funcţie avea să-i aducă celui supranumit „împăratul” prima sa condamnare. A fost acuzat că a primit 70.000 de lei (echivalentul unei Dacii la acea vreme) pentru un proces de la Focşani. Vlasov a stat doi ani în închisoare pentru luare de mită, însă a fost achitat imediat după ce a picat regimul comunist, demonstrând că ar fi fost condamnat politic.

image

La mai bine de 30 de ani de la acel incident, Vlasov scrie în CV-ul propriu. „Arestat de statul comunist şi lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat”. Imediat după Revoluţie, Mihail Vlasov s-a orientat spre avocatură, breaslă prin intermediul căreia a cunoscut foarte mulţi oameni importanţi din justiţia sau administraţia locală. La finele anilor ’90, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens în Iaşi, fiind acuzat de presa locală că, prin intermediul unei fundaţii pentru tineret, încerca să preia abuziv un hotel  cochet dintr-o zonă centrală a Iaşiului.

Şi-a făcut ginerele ministru

Mişu Vlasov a fost un apropiat al liderilor PNL din Moldova, relaţia dintre acesta şi liberali fiind oficiată odată cu căsătoria fiicei sale, Vanda Vlasov, cu fostul ministru liberal Cristian David. În 2007, „împăratul” ajunge un nume cunoscut la nivel naţional odată cu numirea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României. La Curtea de Arbitraj din cadrul CCIR, Vlasov nu şi-a uitat rubedeniile. Prim-vicepreşedintele acestei unităţi este chiar fiica sa Vanda Vlasov.

Notăriţa ieşeană Ioana Beldeanu, fina lui Crin Antonescu şi fostă colaboratoare cu Vlasov la cabinetul de avocatură al acestuia de la Iaşi, este şi ea arbitru la Curtea de Arbitraj. Beldeanu este fosta soţie a unui om de afaceri  ieşean, Cristian Maftei, fugit din ţară după ce a fost condamnat împreună cu fostul prefect al Iaşiului, Radu Prisăcaru, şi el membru PNL, pentru corupţie.

Tot pe lista arbitrilor se mai găseşte şi numele lui Constantin Adrian Balaban Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, judecat în prezent pentru favorizarea infractorului după ce a vrut să-l favorizeze pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”. Un alt arbitru este şi Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei şi prieten cu Vlasov, şi el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi cercetat pentru corupţie într-un alt dosar al DNA.  Un alt arbitru este ieşeanca Angela Mîţă Baciu, prietenă de familie cu fostul liberal Relu Fenechiu.

Patima ruletei

Despre Mihail Vlasov toţi cei care îl cunosc ştiu că are o slăbiciune pentru jocurile de noroc. Numele său apare pe lista părţilor vătămate într-un dosar al Poliţiei Capitalei ce vizează clanurile interlope „Duduianu” şi „Caran”, cercetate pentru cămătărie. Vlasov ar fi fost un client al celor două clanuri, de la care ar fi împrumutat, în mai multe rânduri, sume de bani pentru a juca la ruletă. În aceeaşi anchetă se arată că Vlasov ar fi pierdut sume foarte mari de bani în cazinouri.

Mihail Vlasov în timpul procesului FOTO Mediafax

image

Încă de când era la Iaşi Mihail Vlasov avea o relaţie bună cu membrii lumii interlope din oraş. Înainte de a pleca la Bucureşti, reporterii de la Ieşeanul obţineau agenda sa telefonică descoperind acolo mai multe nume din peisajul infracţional autohton, cum ar fi membrii clanului Corduneanu. În aceeaşi agendă îşi ţinea Vlasov şi numele de telefon de la cei cu care juca poker sau de la “fetiţe”

În singura sa declaraţie de avere, cea din perioada în care era deputat, Mihail Vlasov scria că deţine bijuterii de 300.000 de euro, dar şi că a adunat „în timp” icoane, tablouri şi mobilă de 500.000 de euro. Vlasov nu şi-a mai postat de atunci vreo declaraţie de avere, însă a intrat în gura colegilor de la CCIR după ce instituţia pe care o conduce a cumpărat un Rolls Royce de 220.000 de euro, folosită în interes de serviciu de acelaşi Vlasov.

„Împăratul” nu a fost ocolit nici de conflictele cu subordonaţii săi. Acum doi ani, 12 preşedinţi de Camere de Comerţ din teritoriu îl acuzau pe Vlasov că ar fi folosit discreţionar fondurile instituţiei pe care o conduce. În sesizarea respectivă, subordonaţii lui Vlasov spunea că au „indicii serioase” că „împăratul” ar fi cheltuit 12 milioane de lei în alte scopuri decât cele ale Camerei de Comerţ. Vlasov şi-a pus angajaţii în cap şi după ce, acum câţiva ani, le-a solicitat acestora să i adreseze cu apelativul „Excelenţa Sa”.

Şi-a “contaminat” familia cu dosare penale

Ginerele lui Mihail Vlasov, fostul ministru liberal Cristian David, soţul Vandei Vlasov, are şi el probleme mari cu legea. David a fost arestat recent după ce  ar fi luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, pe lângă fostul prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea reconstituirii unui drept de proprietate.

David mai este  urmărit penal pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, după ce ar fi trecut în declaraţia sa de avere că i s-ar fi restituit un împrumut de 60.000 de euro de la mama sa.  David ar fi procedat la acest procedeu întrucât nu putea justifica acea sumă. Mama fostului ministru a fost pusă şi ea sub urmărire penală în acelaşi dosar. Acelaşi Cristian David a fost ministru al Administraţiei şi Internelor în perioada în care Poliţia Română anunţa că intenţionează să cumpere maşini Dacia Logan cu 70.000 de euro bucata. Preţul tranzacţiei a fost modificat după mediatizarea cazului. Soţia sa şi fiica lui Vlasov, Vanda, este şi ea pusă sub acuzare de DNA după ce ar fi încercat să-l ajute pe Vlasov să scape de acuzaţiile DNA.

Pe buzele lui Băsescu

Atât Mihail Vlasov, cât şi fostul ministru al Justiţiei, actualul judecător constituţional Mona Pivniceru, sunt de loc din Iaşi, fiind prieteni foarte apropiaţi. Relaţia celor doi a fost făcută publică şi de preşedintele Traian Băsescu, întrebat, în perioada în care Pivniceru avea portofoliul de la Justiţie, pe cine ar putea numi aceasta ca procuror general.

pivniceru
„Nu ştiu care sunt preferaţii doamnei Pivniceru, ştiam că preferatul doamnei e pe la Camera de Comerţ. Credeţi că îl face pe domnul Vlasov procuror general? Eu ştiu că e economist, nu jurist”, răspundea, ironic, preşedintele.

În 2011, revista „Kamikaze“ publica o investigaţie conform căreia Mona Pivniceru locuia într-un imobil de lux ce îi aparţinea lui Vlasov în Bucureşti.

Ţepară din bani UE, trimisă la Bruxelles

Fost şef al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi a fost şi ieşeanca Magda Ţepoi. Aceasta a deturnat fonduri europene în valoare de 133.000 de euro şi a fost condamnată la trei ani de înachisoare cu suspendare. Iniţial, Ţepoi fusese condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare, însă pedeapsa i-a fost înlocuită după ce aceasta a făcut dovada că are posibilitatea să achite prejudiciul.

image

Ţepoi ar fi acordat fondurile unor firme favorizate care, ulterior, plăteau servicii de publicitate în publicaţia locală ”Lumea ieşeanului”, deţinută chiar de Vlasov. Ţepoi lucrează în prezent la biroul din Bruxelles al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

De ce a fost condamnat

În dosarul pentru care a fost încarcerat ieri, Mihail Vlasov a fost acuzat de trafic de influenţă. Fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a comis fapta în perioada în care conducea această instituţie. Potrivit procurorilor, Mihail Vlasov a cerut de la un om de afaceri un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige un proces de la Curtea de Arbitraj, proces în care afaceristul avea calitatea de pârât.

“Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail este interesat de industria de tipar din România şi că doreşte să-l cunoască”, spun procurorii DNA.

Prima întâlnire a fost pe 13 martie 2014, atunci când denunţătorul a mers la biroul lui Vlasov, iar acesta i-a pretins un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv. “După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov Mihail i-a propus denunţătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia suma de 1.000.000 euro, iar până la termenul din 19.03.2014 să îi dea 200.000 euro, urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani”, mai notează procurorii. Vlasov s-a întâlnit cu denunţătorul într-un restaurant din Bucureşti unde a primit, prin intermediul şoferului său, suma de 200.000 de euro.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite