Angajaţii unui spital ieşean protestează faţă de presupusele abuzuri ale managerului

Angajaţii unui spital ieşean protestează faţă de presupusele abuzuri ale managerului

FOTO Adevărul

Protestele de ieri şi azi de la Spitalul Municipal Paşcani au scos la iveală mai multe acuzaţii la adresa managerului Costică Pânzaru, cel mai longeviv conducător de spital din Iaşi. Angajaţii îl acuză pe acesta că, de când au apărut discuţiile despre tăierile salariale, i-ar ameninţa pe salariaţi că riscă să fie concediaţi.

Nemulţumirile angajaţilor au pornit de la decizia conducerii de a reduce sporurile de weekend de la 100, la 50%. Situaţia nu ar fi cauzată doar de legea care încadrează indemnizaţia de hrană în procentul total de sporuri şi care dă peste cap bugetul, ci şi de faptul că spitalul ar avea datorii de aproximativ un milion de lei la furnizori pentru achitarea cărora caută soluţii. Conform reprezentanţilor Sanitas Iaşi, pierderile salariale pe care aceştia le vor suferi se vor fi de 500-600 de lei.

„Personalul auxiliar ar trebuie să beneficieze de o creştere salarială, dar aceasta este anulată de tăierea sporului care se plătea pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Supărător este că se taie doar de la asistenţi şi infirmiere, nu şi de la doctori, de aici apar şi nemulţumirile. Există o problemă la nivel naţional, pentru că anul acesta indemnizaţia de hrană au băgat-o în procentul de 30% de sporuri şi asta va afecta cu siguranţă şi alte spitale. Dacă se veniturile acestea de sporuri pot fi scăderi de 200-400 de lei la asistenţi. Infirmierii nu înregistrează nicio creştere salarială, chiar dacă nu le scade nimic, dar aşteaptă o creştere de doi ani”, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. 

După ce ieri şi-au spus nemulţumirea în faţa unităţii medicale, reprezentanţii sindicaliştilor din Spitalul Municipal Paşcani spun că au încercat să discute cu managerul instituţiei, dar acesta s-ar fi arătat inflexibil în a da explicaţii despre situaţie.

„Noi am stat de vorbă cu dl. director, dar dumnealui nu ne-a promis nimic, susţinând că bugetul nu este încă aprobat şi nu poate să spună nimic. L-am întrebat atunci de ce a decis să taie salariile, dacă nu ştie încă ce buget va avea, dar a spus că-şi dă demisia, că trebuie să avem răbare şi să aşteptăm. Nu ştiu câtă răbdare să avem având în vedere că discuţiile persistă de pe 14 ianuarie”, a spus Mirela Ungureanu, liderul de sindicat al spitalului.

Mai mult, angajaţii din spital spun că, de când au început discuţiile despre sporuri, managerul stă în spital non-stop şi că, în încercarea de a-i intimida, ţipă şi le vorbeşte urât. „Oamenii se plâng de un limbaj nepotrivit. Chiar dacă eşti manager, nu poţi să ştergi cu oamenii pe jos, fie că e vorba de asistenţi sau infirmieri, pentru că oamenii nu sunt împărţiţi în zei şi sclavi”, a adăugat preşedintele Sanitas Iaşi.

Contactat telefonic, dr. Costică Pânzaru, managerul spitalului, spune că nemulţumirea angajaţilor nu este justificată şi că oricum nu au ieşit prea mulţi să se plângă. „Nu este nicio nemulţumire. Toate protestele sunt nejustificate în acest moment, atât timp cât nu este un buget aprobat de Guvernul României”, a declarat dr. Costică Pânzaru, managerul Spitalului Municipal Paşcani. De asemenea, acesta neagă că le-ar vorbi urât angajaţilor sau că ar încerca să îi preseze. 

Angajaţii nemulţumiţi ai spitalului au ieşit şi astăzi să protesteze în faţa unităţii, fapt care l-a determinat pe manager să-şi scrie demisia. Ca aceasta să se concretizeze trebuie să fie luată la cunoştinţă de Dumitru Pantazi, primarul Paşcaniului, dar din spusele reprezentanţilor Sanitas aceasta nu a fost acceptată la registratură. Primarul nu a putut fi contactat pentru a spune dacă va accepta sau nu demisia managerului.

 

Citiţi şi:

Un şofer este căutat de o săptămână după ce a lovit mortal un bărbat pe trecerea de pietoni şi a fugit de la locul accidentului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: