Alarmant! 25 de ieşeni ajung zilnic la spital din cauza alergiilor. Vezi sfaturile medicilor pentru a te proteja

Specialiştii spun că odată cu venirea sezonului cald numărul celor care devin alergici se dublează. Cele mai frecvente alergii în timpul primăverii şi verii sunt cele la polen şi praf. Nu lipsesc însă nici alergiile alimentare pentru că fructele şi legumele sunt proaspăt stropite cu pesticide.

Ştiri pe aceeaşi temă

În fiecare dimineaţă, holul de la Secţia de Imunologie şi Alergologie este plin de oameni care aşteaptă să fie testaţi pentru diferite alergii. Startul la aglomeraţie a fost dat în martie, odată cu începerea sezonului cald.

De atunci, câte 25 de ieşeni se prezintă la medic cu mâini, picioare, buze umflate, cu pete pe corp şi cu iritaţii. Cele mai multe sunt provocate de fructe şi legume.

Liliana Vereş, şefa Clinicii de Alergologie

„În această perioadă, deşi este indicat să se consume multe fructe şi legume pentru că sunt sănătoase, trebuie să fie luat în calcul că este perioada când acestea sunt stropite cu pesticide. Trebuie spălate foarte bine înainte de a le face salată", spune doctorul Liliana Vereş, şeful Clincii de Imunologie şi Alergologie a Spitalului „Sfântul Spiridon".

Bărbat înţepat de albină, la spital

În număr mare în această perioadă sunt şi cazurile de alergie la polen, soare sau praf. „Este recomandat să se poarte mască dublă sau folosirea unui aspirator cu filtru în cazul prafului şi a unor ochelari speciali, cu o ramă mai groasă în cazul în care de vină este lumina puternică", recomandă doctorul Liliana Vereş.

Alergic la animalul de companie

Printre cei care s-au prezentat la Clinica de Alergologie se află şi Viorel Lupu (48 de ani) din Botoşani. Acesta este alergic din copilărie la mai multe lucruri: praf, pene, părul pisicii pe care o avea în casă şi mai nou, la mucegai.

În copilărie, Viorel Lupu a fost alergic la părul pisicii sale

„Am venit aici crezând că sunt alergic la aburii din baie, dar de fapt s-a constatat că acolo este igrasie şi deci am o reacţie alergică la mucegai. Făceam crize de tuse, nu mă puteam opri, mă ustura în gât şi mă mânca nasul foarte tare. În copilărie păţeam la fel cu pisica pe care o aveam şi pe care am iubit-o foarte mult. Dacă stăteam 10 minute lângă ea consumam tot atâtea pachete de şerveţele. Strănutam încontinuu. Am mai fost alergic şi la pene şi la praf", spune Viorel Lupu.

Un alt pacient prezent la testare este Andrei Gheorghe (53 de ani) din Iaşi. Bărbatul nu suportă deloc lâna. „Îmi aduc aminte că am lucrat la CFR şi echipamentul de îmbrăcăminte era din lână. A fost un chin să o suport să intre în contact cu pielea. Efectiv mi se ridica părul când vedeam hainele alea din lână", povesteşte bărbatul.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările