Când, însă, politicienii români transformă o miză importantă, din perspectiva interesului public, într-un mizilic, într-o miuţă de cartier, obsedaţi să înscrie, chiar şi prin încălcarea cutumelor, goluri în poarta adversarului, numai de dragul de a fi aplaudaţi de galeria aservită, atunci lucrurile trebuie luate în serios.

O astfel de miză este, pentru Iaşi şi ieşeni, Aeroportul. Pentru primarul Iaşului şi al ieşenilor, dl Gheorghe Nichita, şi pentru galeria din filiala ieşeană a PSD, din Consiliul Local şi din Consiliul Judeţean ce-i este aservită, Aeroportul este un mizilic. E doar un alt motiv de răfuială politică, numai bun de pus pe tapet în contra adversarilor. Problema este că, în această miuţă imaginată de strategul primar al Iaşului, adversari nu-i sunt numai liberalii, ci şi interesele economice, sociale şi culturale ale oraşului şi ale regiunii. Pentru că a modifica acum (când proiectul de modernizare a Aeroportului, depus de CJ spre finanţare la Comisia Europeană, a trecut de etapa de verificare a eligibilităţii la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Transport) denumirea aeogării, din „Aeroportul Internaţional Iaşi”, în „Aeroportul Internaţional Moldova-Iaşi” nu doar că va aduce cu sine o amânare a procesului de modernizare, ci poate determina chiar o blocare a posibilităţii unei finanţări în valoare de 57,5 milioane de euro.

„Viziunea” şi orgoliul „guvernatoriale”

Ca să ne lămurim: miza ieşenilor, a Iaşului şi a regiunii de nord-est este ca Aeroportul Iaşi să fie modernizat cât mai curând, prin accesarea finanţării anterior pomenite. Aceasta este transformată de primarul Iaşului, dl Nichita, într-un mizilic numai bun de aruncat în contrele politice pe care le proiectează mai mereu, graţie „viziunilor” guvernatoriale de care este vizitat în ultima perioadă, de când cu regionalizarea care n-a mai fost să fie. Asta nu înseamnă, însă, că primarul Iaşului nu are o miză personală, ce este, îmi dau seama, cu mult mai importantă decât aceea a ieşenilor, a Iaşului şi a regiunii de nord-est.

Chiar merită, pentru a urma această miză personală, să transformi miza publică a Iaşului într-un mizilic, în ideea de a-ţi gâdila, încă o dată, în aplauzele excitate ale galeriei aservite, orgoliul „guvernatorial”?

Miza d-lui Gheorghe Nichita, primar al Iaşului, este aceea de a-l schimba din funcţie pe actualul director pentru a plasa acolo un membru al PSD. Pot înţelege logica politică şi îmi dau seama, realist fiind, că aşa funcţionează lucrurile, fluid, în politica românească. Întreb, totuşi, pentru numele lui Dumnezeu: chiar merită, pentru a urma această miză personală, să transformi miza publică a Iaşului într-un mizilic, în ideea de a-ţi gâdila, încă o dată, în aplauzele excitate ale galeriei aservite, orgoliul „guvernatorial”? Pentru că aici nu e vorba de raţiune, nu e vorba nici despre instinct, ci este vorba, pur şi simplu, despre bun-simţ, despre o minimală şi necesară decenţă.

Pentru înţelegerea lucrurilor importante e nevoie de timp

Ştiu că în expunerea de motive a proiectului hotărârii iniţiate de consilierii judeţeni ai PSD pentru modificarea denumirii Aeroportului, ce ar urma să fie dezbătută şi votată în şedinţa de mâine a CJ Iaşi (proiect ce poate fi citit integral în ediţia de azi a ziarului „Ora de Iaşi”) sunt invocate, culmea, tocmai aspecte ce ar ţine de respectarea interesului public. Realitatea evidentă este, însă, aceea că, dacă denumirea Aeroportului Iaşi va fi schimbată, interesul public va fi, practic, anihilat: cum spuneam, întreaga documentaţie trebuie refăcută, din perspectiva noii denumiri, în condiţiile în care, acum, proiectul de modernizare a aerogării aşteaptă deja avizul Comisiei Europene, după care s-ar putea semna contractul de finanţare.

Poate că primarul Iaşului, dl Nichita, ar trebui să se trezească din reveria „guvernatorială” şi să înţeleagă, măcar în această problemă, că un lucru cu adevărat important nu merită să fie transformat într-un mizilic doar mişcând bagheta de baronet pierdut în teritoriu. Îmi pot imagina că, şi ca să înţelegi lucrurile cu adevărat importante pentru Iaşi, e nevoie de timp. Poate că acum, la jumătatea celui de-al treilea mandat pe care îl deţine, s-a scurs şi timpul necesar pentru ca dl Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, să priceapă finalmente despre ce-i vorba cu interesul ăsta public.