Radiografia comunismului în forma cea mai dură: „Coreea de Nord, nimic de invidiat“, un documentar de Adelin Petrişor proiectat în premieră la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă în Coreea de Nord FOTO Adelin Petrişor
Paradă în Coreea de Nord FOTO Adelin Petrişor

Cel mai cunoscut jurnalist de război român, Adelin Petrişor, îşi prezintă la Iaşi documentarul realizat după vizita pe care a făcut-o în 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume - Coreea de Nord.

Jurnalistul Adelin Petrişor (38 de ani) a ajuns în Coreea de Nord în 2012, alături de colegul său de la TVR, cameramanul Cătălin Popescu. Au fost primii jurnalişti TV români, cărora li s-a permis accesul după 1989 în ţara izolată de restul lumii.

Experienţa lor s-a concretizat în publicarea albumului de fotografii "Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară" (2012) şi a volumului "Ţara cu un singur gras", apărut recent la Editura Polirom. Cu câteva dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte, Adelin Petrişor a participat la International Photography Awards, unde a câştigat premiul la secţiunea „Editorial Non-Pro” şi s-a numărat printre finaliştii secţiunii „Discovery of the year”

În plus, Adelin Petrişor a mai produs documentarul "Coreea de Nord, nimic de invidiat", selectat în 2013 la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est. Documentarul este prezentat în premieră la Iaşi miercuri, 13 noiembrie, la Ateneul Tătăraşi. Proiecţia începe la ora 18.00, iar intrarea este liberă.

Adelin Petrişor

"În aprilie 2012, nord-coreenii au celebrat 100 de ani de la naşterea lui Kim Il Sung. Dincolo de festivismul faraonic, Coreea de Nord e un lagăr uriaş în care trăiesc 25 de milioane de oameni, care nu au voie să deţină proprietăţi, primesc mâncare pe cartelă, nu au voie să vorbească cu străinii şi nu ştiu ce e Internetul. Pentru paradele grandioase, coreenii se pregătesc săptămâni la rând, iar în Phenian se construiesc blocuri cu 50 de etaje, care nu sunt locuite de nimeni, căci rolul lor este doar cel de a impresiona străinii şi de a masca sărăcia. Dacă mâine s-ar prăbuşi regimul comunist, coreenii nu ar şti ce să facă. Ei trăiesc cu ceea ce primesc, iar dacă sunt întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de traiul lor, nu ştiu ce să răspundă, fiindcă nu au un termen de comparaţie, nu au la ce să se raporteze. În prezent, Coreea de Nord este ţara cea mai izolată din lume", descrie Adelin Petrişor regimul totalitar din Coreea de Nord.

Adelin Petrişor este, în prezent, corespondent special al televiziunii publice. A mai lucrat la 2M+, Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria şi alte zone de conflict.

În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantánamo. În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite