A murit Ioan Amihăesei, primul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi

A murit Ioan Amihăesei, primul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi

Casa Pătrată de la Iaşi, sediul Consiliului Judeţean Iaşi FOTO Adevărul

Primul preşedinte postdecembrist al Consiliului Judeţean Iaşi, Ioan Amihăesei, a decedat la vârsta de 79 de ani după o perioadă lungă de suferinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi de la reînfiinţarea acestuia după 1989 a fost condus marţi, 4 noiembrie, pe ultimul drum. Ioan Amihăesei a decedat sâmbătă, fiind înmor­mântat ieri la cimitirul Eternitatea.

„Am fost mulţi la înmormântarea lui. A fost un om pe care l-a cu­noscut multă lume şi pe care mulţi l-au apreciat. Era bolnav de multă vreme, de vreo 15 ani. N-a mai rezistat. Păcat, pentru că anul viitor împlinea 80 de ani, pe 18 februarie“, a declarat fostul pre­şedinte al CJ în perioada 2000-2008, Lucian Flaişer, pentru ziaruldeiasi.ro.

Născut în 1935, Ioan Amihăesei a fost director al Grupului 5 Instalaţii înainte de 1989. Firma a fost privatizată sub numele de Incom SA, Amihăesei devenind administratorul acesteia. În perioada 1990-1992, Amihăesei a fost deputat în primul Parlament de după 1989, demisionând pentru a candida la o funcţie de consilier judeţean. Ales preşedinte al CJ, a condus instituţia până în 1996, când a venit Liviu Antonesei.

În cei patru ani cât a condus CJ, Amihăesei a lansat ideea unui consorţiu între fosta RAJAC şi au­torităţile locale din Republica Moldova, a participat la o fundaţie care îşi propusese reconstruirea la Iaşi a Columnei lui Traian şi a propus înfiinţarea unei Zone Econo­mice Libere la Ungheni. Nici unul din proiecte nu a depăşit stadiul bunelor intenţii.

După 1996, Ami­hăesei (foto dreapta) s-a retras din viaţa publică, dedicându-se afacerilor. Numele său şi al Incom SA au fost implicate în scandalul Mannesmann de la sfârşitul anilor ’90 privitor la o serie de investiţii cu finanţare germană făcute de RAJAC. În 1999, Amihăesei a suferit un infarct ischemic care i-a provocat o hemipareză şi dificultăţi de vorbire, fostul preşedinte al CJ nerevenindu-şi complet niciodată. Ulterior, Ami­hăesei a primit constant ajutoare financiare din partea CJ pentru a-şi putea plăti medicaţia necesară.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: