A crescut numărul copiilor abuzaţi sexual: cazul tulburător al fetiţei de 4 ani pe care tatăl a supus-o la perversiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Abuzul sexual a atins cote îngrijorătoare în judeţul Iaşi. Anul trecut, 121 de copii au fost supuşi unor perversiuni sexuale chiar de membrii familiilor din care provin. Numărul minorilor abuzaţi sexual în 2016 depăşeşte toate statisticile din ultimii şase ani.

Copiii din judeţul Iaşi sunt din ce în ce mai des victime ale abuzului sexual. Potrivit ultimului raport al Direcţiei Gene­rale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în 2016 s-a atins o cifră care depăşeşte toate statisticile din ultimii şase ani.

În anul 2016, 121 de copii din judeţ, care au reprezentat 106 cazuri diferite instrumentate de DGASPC Iaşi, au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale cu adulţii din familiile lor. În cele mai multe cazuri, agresori sunt chiar părinţii care nu-şi opresc pornirile după ce-şi violează un copil, ci îi abuzează sexual şi pe ceilalţi minori. În comparaţie, în 2015, DGASPC Iaşi a luat în evidenţă 86 de copii abuzaţi sexual în 79 de cazuri diferite, iar în 2014 a înregistrat 83 de minori traumatizaţi - din 78 de familii din judeţ - după ce micuţii au fost obligaţi să întreţină raporturi sexuale cu adulţi. În 2013, 114 minori din 111 de cazuri diferite instrumentate de DGASPC Iaşi au fost victime ale abuzurilor sexuale. Un an mai devreme, în 2012, 68 de copii din 66 de familii au fost supuşi perversiunilor sexuale. În 2011, DGASPC Iaşi a intervenit în 57 de situaţii cu 61 de copii abuzaţi sexual, iar în 2010 în 60 de cazuri scandaloase în care au fost implicaţi 75 de minori.

Fetiţă de patru ani abuzată

Printre primele cazuri de abuz sexual instrumentate de DGASPC în 2016 se numără cel al unei fetiţe de numai patru ani, de lângă Hârlău, care ar fi fost supusă la perversiuni sexuale chiar de tatăl său. Constantin D., în vârstă de 53 de ani, şi-ar fi obligat copila să-i facă sex oral, fără să-i fie teamă că ar putea ajunge în atenţia autorităţilor, întrucât locuia doar cu micuţa de patru ani. Faptele sale au fost aflate, totuşi, după ce fetiţa a reuşit să comunice cu o vecină, care a dedus că în casa celor doi se petrece ceva ciudat.

Ulterior, autorităţile aveau să descopere că, atunci când nu era abuzată sexual, minora era abuzată fizic şi neglijată. Copila era bătută, fugărită din casă şi abandonată într-un şanţ, acolo unde dormea până a doua zi. La sfârşitul lui ianuarie 2016, tatăl agresor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de viol şi rele tratamente aplicate minorului. În paralel, după ce sesizarea vecinei a ajuns la DGASPC Iaşi, victima a intrat în sistemul de protecţie socială. În timpul anchetei, fetiţa le-a arătat specialiş­tilor, pe ma­nechine, că ştie care sunt organele sexuale ale băieţilor şi ale fetiţelor şi a recunoscut organul sexual al tatălui. Potrivit DGASPC Iaşi, minora provenea dintr-o relaţie de concubinaj şi, în perioada de convieţuire a părinţilor, asistase la multiple scene de abuz: bătăi, înjurii şi ameninţări zilnice.

„Din păcate, datele din 2016 care arată amploarea abuzului sexual sunt în creştere, în comparaţie cu datele pe care le aveam din ultimii ani. Tot din păcate, mai ales abuzul sexual se petrece în interiorul familiilor. De aceea, aducem în atenţie nevoia de educaţie a părinţilor, nevoia de îndrumare a adulţilor care poate nu au avut acces la educaţie“, a declarat Niculina Karacsony, director-adjunct al DGASPC Iaşi.

Alte tipuri de abuz

Potrivit specialiştilor din domeniul asistenţei sociale, situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în judeţul Iaşi, cu cât anul 2016 a însemnat creşterea numă­rului de victime pentru majoritatea formelor de abuz. Astfel, abuzul fizic a făcut 134 de victime, cel psihic - 44 de victime, abuzul de tip trafic de minori a înregistrat 39 de victime, lipsirea de supraveghere a făcut 34 de victime, abandonul - încă şase victime, iar violenţa domestică, alte 26.

Cele mai mari creşteri în raport cu 2015 au fost înregistrate în cazul abuzurilor de tip neglijenţă şi exploatare prin muncă. Peste 360 de copii, provenind din 151 de cazuri diferite, au fost neglijaţi şi astfel au ajuns în atenţia autorităţilor. Exploatarea prin muncă a făcut peste 60 de victime, de două ori mai multe faţă de 2015. „O explicaţie pentru creşterea nu­mărului de copii abuzaţi este lipsa educaţiei. Pe de altă parte, mecanismele de semnalizare şi identificare a cazurilor în care copiii sunt victime ale abuzurilor s-au pus la punct, iar comunitatea se implică mai mult. Am avut, de exemplu, sesizări de la preoţii din sate, de la profesori, de la poliţişti, de la primari, de la oameni simpli, care ne semnalau diferite abuzuri. Să putem ajunge la fiecare copil abuzat este nevoie de noi toţi, nu doar de autorităţi“, a mai subliniat directorul-adjunct al DGASPC Iaşi. În total, 855 de copii din 478 de familii din judeţul Iaşi au fost abuzaţi în ultimele 12 luni.

Citeşte şi:

De ce copilul abuzat devine în cele mai multe cazuri un adult abuziv

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite