Şofatul şi zidăria, meserii care ucid la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii care izolează blocul nu poartă echipament de protecţie
Muncitorii care izolează blocul nu poartă echipament de protecţie

 Mii de ieşeni pleacă zilnic la serviciu fără să ştie dacă se vor întoarce sănătoşi acasă după program. Nevoia unui serviciu îi împinge pe mulţi dintre salariaţii din judeţ să renunţe la orice măsură de siguranţă pentru a-şi putea asigura un venit stabil.

Un top al celor mai periculoase meserii din Iaşi arată că angajaţii din domeniul construcţiilor sunt cei mai predispuşi la accidente, multe dintre ele mortale.
„De la începutul anului şi până la finalul lunii trecute, în judeţ am înregistrat 68 de accidente de muncă. Zece dintre acestea au fost în construcţii“, a explicat George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).


Acestora li se adaugă cele trei accidente care au avut loc în ultima săptămână, în care doi ieşeni şi-au pierdut viaţa. Pe locul al doilea în topul celor mai periculoase meserii din Iaşi se află fabricarea de autovehicule şi transportul rutier cu cinci incidente înregistrate de la începutul anului. Cea de-a treia poziţie în clasament este ocupată de angajaţii care lucrează în domeniul transportului prin conducte. Este vorba despre cei care lucrează în benzinării sau în companii precum ApaVital sau la CET.  Lipsa echipamentelor de protecţie este principala cauză a accidentelor de muncă din cel mai periculos domeniu de activitate din Iaşi, construcţiile.


44.866 de potenţiale victime


În ultima săptămână două persoane şi-au pierdut viaţa şi o a treia a ajuns în comă la spital după ce au căzut de pe schele. În aceeaşi situaţie s-ar putea afla în orice moment fiecare dintre cele 44.866 de persoane care lucrează în prezent în acest domeniu. În ciuda controalelor pe care le fac cei de la ITM, accidentele de muncă sunt din ce în ce mai dese. „Avem doi inspectori în permanenţă pe teren, în special la şantierele deschise pentru termoizolarea blocurilor. Verificăm atât existenţa contractelor de muncă, cât şi normele de siguranţă“, susţine reprezentantul ITM.


În ciuda acestor controale, pe niciunul dintre şantierele deschise în centrul Iaşiului muncitorii la înălţime nu sunt legaţi cu corzi de siguranţă şi foarte puţini dintre ei poartă căştile care le-ar putea salva viaţa. „E incomod să o port şi oricum nu cred că mă poate ajuta cu mare lucru. Aici trebuie să ştii să-ţi ţii echilibrul“, spune unul dintre muncitorii de pe un şantier din zona străzii Sfântul Lazăr.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite