Şicanele şefului Poliţiei împotriva agentei antisistem de la Iaşi. Cum s-a întors demersul comisarului-şef împotriva lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 75 de petiţii au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, la registratura Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Petenţii cer acelaşi lucru: cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Iaşi, comisarul-şef Costel Gîtlan, care printr-o acţiune disciplinară iniţiată împotriva unei subalterne ar fi adus prejudicii de imagine instituţiei.

Avalanşa de petiţii vine după ce joi, 1 august, poliţistul Marian Godină şi-a îndemnat cei aproape 500.000 de fani de pe reţeaua socială să îl reclame pe şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Godină a explicat că şeful Poliţiei Iaşi ar fi adus atingere imaginii poliţiei deoarece a dispus cercetarea disciplinară a unei agente din Paşcani. Andrada Voicu (28 de ani), de la Serviciul de Investigaţii Criminale, a postat, în ultimele săptămâni mai multe mesaje pe Facebook în care a relatat, printre altele, despre problemele cu care se confruntă Poliţia.

„Petiţiile primite vor fi înainte pentru verificări şi competentă soluţionare“, au transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ioana Bîlea, reprezentanţii inspectoratului ieşean, înt imp ce comisarul-şef Gîtlan nu a răspuns la telefon pentru comendat acuzaţiile.

Petiţia care a declanşat situaţia unică din cadrul Poliţiei Iaşi a fost făcută publică de Marian Godină.

„În contextul ultimelor întâmplări, care au dus la distrugerea imaginii Poliţiei Române, aflu cu stupoare că domnul inspector şef al IPJ Iaşi, domnul comisar-şef Gîtlan Costel, a dispus cercetarea prealabilă a agentului Voicu Andrada din cadrul IPJ Iaşi, pe motiv că aceasta, prin faptul că a postat un text pe o pagină de Facebook, în care îşi spunea nemulţumirile, îndreptăţite de altfel, a adus atingere imaginii Poliţiei Române. Citind asta în zeci de articole de presă, precum şi comentariile cetăţenilor, am constatat că revolta oamenilor este îndreptată spre conducerea IPJ Iaşi, şi nicidecum spre tânăra poliţistă“, se arată în începutul petiţiei lui Marian Godină. Poliţistul mai arată că, în calitate de cetăţean, dar şi de poliţist, consideră că şeful Poliţiei din Iaşi a adus atingere imaginii Poliţiei Române prin dispunerea cercetării disciplinare a Andradei Voicu.

Accidentul Andradei Voicu 

„De asemenea, o astfel de cercetare presupune consum de resurse şi plăţi salariale pentru o persoană care, în loc să îşi facă treaba pentru care cetăţenii ţării cotizează la bugetul de stat, îşi ocupă timpul cu astfel de lucruri“, a mai scris Godină. Acesta a cerut reprezentanţilor inspectoratului să îi comunice şi cu ce maşină de serviciu se deplasează Costel Gîtlan. „În cazul în care nu sunteţi competenţi spre soluţionarea acestei reclamaţii, întrucât domnul Gîtlan este şef de inspectorat, deşi ştiu că a reuşit performanţa de a acţiona în instanţă propriul inspectorat pe care îl conduce, vă rog să declinaţi competenţa spre cei în măsură de a o soluţiona“, a mai arătat Godină, în sesizarea sa, preluată şi de alţi cetăţeni.

În 2018, în timpul unei misiuni de urmărire a unei minore, maşina în care se afla Andrada Voicu şi un coleg de al său, care conducea, a fost implicată într-un accident rutier. Tânăra a suferit răni foarte grave, însă a scăpat cu viaţă. Ulterior, printr-o postare pe Facebook, Andrada a povestit că maşina în care a fost rănită a fost o Dacie Solenza, apostrofând sistemul poliţienesc pentru parcul auto învechit pe care îl deţine. Relatarea acelui eveniment, de altfel, a fost prima postare devenită virală a Andradei Voicu. Ulterior, poliţista a postat şi alte mesaje similare, toate acestea determinând conducerea IPJ Iaşi să iniţieze o cercetare disciplinară împotriva sa. Verificarea ce o vizează se află în lucru.

O eventuală cercetare disciplinară a şefului Poliţiei ieşene, în vârstă acum de 48 de ani, nu ar fi o noutate pentru Costel Gîtlan. Comisarul-şef a fost chiar şi sancţionat, în 2003, cu reducerea soldei cu 5% pentru două luni, după ce, alături de un coleg de serviciu de atunci, Cătălin Ţibulcă, în prezent comisar la Direcţia Generală Anticorupţie, ar fi bătut fără motiv un student, în timpul lor liber. La acel moment, din acelaşi motiv, atât Gîtlan, cât şi Ţibulcă nu au putut fi avansaţi în anii 2004 şi 2005, potrivit Ziarului de Iaşi, care a prezentat în ediţia de pe 2 august şi fotografii de la incident. Acesta de atunci a avut loc în zona de agrement Ciric, unde Gîtlan şi Ţibulcă au petrecut, cu trei zile în avans, de Sf. Constantin şi Elena. Pentru că au consumat alcool, cei doi ar fi chemat maşina de serviciu a Poliţiei pentru a-i duce acasă. Înainte să plece de la petrecere, maşina Poliţiei a lovit vehiculul în care se afla un student şi prietena sa. La rost au fost luaţi tinerii, studentul fiind chiar înghesuit şi lovit de Ţibulcă şi Gîtlan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite