Şef de Poliţie reclamat de 110 ori pentru cercetarea unui agent-antisistem. Cum a tranşat IGPR situaţia nemaiîntâlnită

Şef de Poliţie reclamat de 110 ori pentru cercetarea unui
agent-antisistem. Cum a tranşat IGPR situaţia nemaiîntâlnită

Costel Gîtlan a dispus cercetarea subalternei sale, agentul Andrada Voicu FOTO Ionuţ Benea/Facebook

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au soluţionat 110 petiţii formulate de cetăţeni din diverse locuri din ţară. Reclamanţii cereau toţi, la unison, cercetarea şefului Poliţiei Iaşi, comisarul-şef Costel Gâtlan, care ar fi adus atingere imaginii instituţiei pentru că a dispus cercetarea unei subalterne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un răspuns oficial, reprezentanţii IGPR a transmis că nu a fost dispusă o cercetare disciplinară împotriva comisarului-şef Gâtlan, menţionând că persoanele care au înaintat petiţii au fost şi ele informate despre asta.

„În conformitate cu prevederile art. 59 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 360/2002, emiterea actelor administrative de dispunere a cercetării prealabile reprezintă un atribut al persoanei care are competenţa de numire în funcţie a poliţistului cercetat sau al şefului unităţii ierarhic superioare, astfel că, din acest punct de vedere exercitarea acestei prerogative nu poate fi considerată o activitate abuzivă. Prevederile textului legal menţionat permit dispunerea cercetării prealabile de către persoana competentă în mod direct, la momentul luării la cunoştinţă, pe orice cale, despre săvârşirea uneia sau mai multor fapte ce pot constitui abateri disciplinare“, se arată în răspunsul primit de redacţie de la IGPR.

În răspunsul IGPR se mai arată că cercetarea prealabilă a poliţiştilor este stabilită prin legea privind statutul poliţiştilor, „sens în care poliţistului îi este indicată procedura de urmat în situaţia contestării sancţiunii disciplinare“.

„În acest sens, conform prevederilor legale, nu sunt prevăzute instrumente legale în competenţa structurilor de control, în sensul de a analiza suplimentar şi de a se pronunţa asupra oportunităţii dispunerii cercetării prealabile de către persoana în drept prevăzută la art. 59 din Legea nr. 360/2002. Mai mult, orice pronunţare asupra oportunităţii, modului de realizare sau finalizare a cercetării prealabile, de către o persoană sau autoritate în afara celor indicate, ar echivala cu exercitarea unui control în afara (cu depăşirea) competenţelor legale“, se mai arată în răspuns IGPR.

Tonul a fost dat de Godină 

Reprezentanţii Poliţiei Române spun că legea nu permite structurii de control a IGPR să se pronunţe asupra oportunităţii dispunerii cercetării prealabile sau cu privire la modul în care această cercetare este finalizată.

„Structura de control poate verifica dacă a fost vorba despre o activitate abuzivă din punctul de vedere al competenţei de emitere a actelor administrative de dispunere a cercetării prealabile, în situaţia de faţă constatându-se că acest prerogativ nu a fost exercitat abuziv“.

Valul de petiţii prin care s-a cerut cercetarea disciplinară a comisarului-şef Costel Gâtlan a fost iniţiată de poliţistul Marian Godină, pe Facebook, printr-o postare în care le-a cerut fanilor să-l reclame pe Gâtlan.

Godină a explicat că şeful Poliţiei Iaşi ar fi pătat imaginea instituţiei deoarece a dispus cercetarea disciplinară a poliţistei Andrada Voicu, de la Paşcani, după ce aceasta ar fi folosit un limbaj nepotrivit într-o postare pe Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: