Şapte reguli de aur pentru masa de Paşte: „Nu începeţi supraalimentarea la 12.00 noaptea, imediat după slujba de Înviere“

Şapte reguli de aur pentru masa de Paşte: „Nu începeţi supraalimentarea la 12.00 noaptea, imediat după slujba de Înviere“

Bunătăţi pentru masa de Paşte prezentate de o tânără atrăgătoare FOTO Adevărul

Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei pentru masa de Paşte, îi avertizează medicii urgentişti cu experienţă pe gurmanzii care se pregătesc de ospăţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Masa de Paşti constituie un prilej pentru desfătarea totală a papilelor gustative, în cazul multor români la capătul unei perioade foarte îndelungate de post. 

Medicul-deputat Tudor Ciuhodaru propune o listă de şapte reguli pentru masa de Paşti şi susţine că respectarea lor garantează că nu vom ajunge la Urgenţe în cele trei zile ale sărbătorii religioase.

1. Nu daţi startul la supraalimentare chiar la 12 noaptea, imediat dupa slujba de Înviere, ci aşteptaţi până dimineaţă sau chiar mai bine până la orele prânzului;

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula "nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob;

3. Fiecare masă trebuie sa conţină un singur aliment "concentrat” considerând "concentrat” orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă;

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzaţia de suprasaturaţie sau sindromul dispeptic (balonare, greaţă);

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare;

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamantos;

7. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

"Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace, care includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij, indică necesitatea de prezentare de urgenţă la spital. Nu în ultimul rând, excesul caloric va crea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să ţineţi cură de slăbire mai târziu", adaugă medicul Tudor Ciuhodaru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: