Şansă unică pentru mai mulţi bolnavi cu malformaţii craniofaciale: pacienţii vor fi operaţi gratuit de o echipă mixtă de chirurgi româno-americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă româno-americană operează gratuit, la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi, mai mulţi pacienţi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după extirparea sânului afectat de cancer mamar.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi asigură în primele două săptămâni din februarie logistica necesară pentru mai multe intervenţii chirurgicale realizate gratuit de o echipă mixtă de chirurgi români şi americani.

În perioada 1-12 februarie, medicii vor opera 14 pacienţi pentru care se vor efectua aproximativ 30 de proceduri medicale.

Potrivit medicului care coordonează programul, profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO, nouă dintre pacienţii care vor fi operaţi au malformaţii craniofaciale de diferite tipuri, alţi patru au sechele după pierderea sânului din cauza cancerului şi vor beneficia de reconstrucţia acestuia, iar un pacient prezintă sechele complexe după arsuri peste care s-a dezvoltat o tumoră gravă. Intervenţiile vor putea fi urmărite în transmisiune directă în amfiteatrul IRO de către rezidenţii de chirurgie plastică.

„Din motive medicale, (afecţiuni de sezon), trei pacienţi au fost amânaţi pentru luna august. Un număr de alţi patru pacienţi au fost evaluaţi şi vor fi operaţi în august, împreună cu alţi pacienţi care vor fi recrutaţi de către echipa română până în acel moment. Aceştia au sindroame particulare, cum ar fi Sindromul Crouzon, Apert, Pierre Robin, Goldenhar, Treacher Collins şi vor beneficia de intervenţii complexe, la care, pe lângă echipa actuală, va fi necesară şi prezenţa unui neurochirurg de la University of Virginia”, au arătat reprezentanţii IRO.

Proiectul este în valoare de aproximativ 220.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani. Finanţarea este asigurată de Rotary International, printr-un Global Grant susţinut de Clubul Honolulu Sunset din Hawaii, la care au colaborat şi cluburile Rotary din Iaşi şi Moldova.

Prin cooperarea româno-americană, medicii îşi propun să dezvolte o echipă tânără de chirurgie craniofacială şi să înfiinţeze un centru pentru tratarea multidisciplinară a malformaţiilor craniofaciale.
 

Citeşte şi:


Salvare pentru micuţii bolnavi cu inima: operaţii gratuite pe cord în Israel
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite