Înregistrarea audio a unei şpăgi. Cum cer mită primarii români: „Îţi opreşti tu 5, mi-ai dat mie 15, şi-am făcut treaba”

Înregistrarea audio a unei şpăgi. Cum cer
mită primarii români: „Îţi opreşti tu 5, mi-ai dat mie 15, şi-am făcut treaba”

Primarul cerea mită în euro însă era bun cu denunţătorul său, căruia a fost dispus să îi ofere un sfert din „captură” FOTO Adevărul

Un primar din judeţul Iaşi a fugărit un investitor italian care voia să deschidă o afacere în comuna sa după ce i-a cerut mită de 20.000 de euro. Vă prezentăm înregistrarea audio a momentului în care edilul a solicitat foloase necuvenite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constantin Cibotaru, primarul comunei Balş a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi trafic de influenţă după ce a fost înregistrat de denunţătorul său chiar în faţa primăriei din localitate.

Din înregistare reiese că Cibotaru s-a temut ca nu cumva „înţelegerea” pe care a încheiat-o să ajungă şi la urechile altor persoane, aşa că l-a rugat pe denunţător să fie discret. În discuţia avută cu reprezentanul italianului, care a fost şi denunţător, Cibotaru se oferă să îi concesioneze un teren însă cere, în schimb, 20.000 de euro. „ (…)Îţi opreşti tu 5, mi-ai dat mie 15 şi-am făcut treaba...”, promitea primarul, potrivit înregistrării audio depuse la dosar.

Cibotaru se temea însă să fie prins şi, în cele 9 minute şi 36 de secunde de înregistrare reiterează rugămintea ca denunţătorul să nu spună nimănui despre înţelegere. „Nici măcar nu trebuie să discuţi treburile astea” sau „n-are rost să afle unul altul. Aici trebuie să rămână..nu în altă parte cu discuţii, cu vorbe, cu aluzii”, erau marile rugăminţi ale lui Constantin Cibotaru, potrivit înregistrării.

Stenograme

Constantin Cibotaru: 5.000, nu?..şi restul, ce mai este, ce mai dau...înţelegi. De asta, dacă îţi iei tu 5, mai iei vreo 5 poate îţi mai iei la avizări că nu mai este nevoie să mai deschid asta asta...dar nu mai spui la nimeni.

Denunţător: Nu, dar nu..

Cibotaru: Nici măcar nu trebuie să discuţi treburile astea

(...).

Cibotaru: Îţi opreşti tu 5, mi-ai dat mie 15 şi-am făcut treaba (...) Îi mai bun aşa. Îţi iei tu 5 mii şi nu ai nicio treabă. Nu e bine aşa? Eu zic că îi destul de bine. Şi după aia vedem dacă e de acord ăsta să cumpere terenul ăla acolo....Dacă nu şi nu, facem altă treabă. Dau grajdul ăla, mă gândesc la un preţ, îl cumpără şi dă ...(n.r. neinteligibil) de milioane. Şi-atunci am rezolvat problema....

Denunţător: un preţ bun, ca să nu...

Cibotaru: Da, da, da, da. Nu? Îi mai bun aşa!

Denunţător: Propun prima dată ăsta de aici. Aici este un hectar?

Cibotaru: Ai 80 de ari. Îi bun şi 80 de ari, intravilan, tot. Da’ ce-ţi trebuie? (...) Păi discutaţi cu el şi dacă e aşa...dăm o hotărâre de Consiliu Local....

Denunţător: El când zice, când dă drumul la bani...avem încredere

Cibotaru: (...) să facem tot posibilul să cumpere el

(...)

Cibotaru: Vezi care e situaţia, ţi-am spus. Şi dacă el vrea să cumpere aici... ia legătura tot cu mine. Că el vrea 100.000 aici. (...) Bun, vorbim şi îmi dai un telefon şi îmi spui exact dacă e bine sau nu îi bine. „Băi, este bine sau nu-i bine”...

Denunţător: În principiu ţi-am spus, el este de acord cu concesiunea...tre’ să îi dea avizul proiectantul. Aşteaptă de la mine schiţa...

Cibotaru: Schiţa să-i spună exact care ar fi. Adică aia de 50 plus aia de 90. Trece pe la deal pe acolo conducta, poate să dea o dimensiune exactă la conductă să vadă cum poate să amplaseze. Să vadă cum se încadrează. Dacă necesită o bucată, că bucata aia jumate, discutăm după aia rapid, la foc rapid să facem treaba.

(...)

Numai să fie bine pentru că, na, ştii cum îi? Şi la el, şi la mine şi la tine, cu cât se mişca treaba repede cu atât ne simţim şi noi bine!

Denunţător: Normal!

Cibotaru: Adică fiecare are nevoie şi mai ales acum pe timp de vară

Denunţător: Dacum.

Cibotaru: N-are rost să afle unul altul. Aici trebuie să rămână...Nu în altă parte cu discuţii, cu vorbe, cu aluzii. Băi, asta este, am tras, am adus investitori.

citeste totul despre: