Îngrăşământul de flori, bun de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni de la interzicerea a 36 de substanţe etnobotanice, magazinele de profil au reapărut ca ciupercile după ploaie. Noile produse care au apărut pe piaţă au băgat deja câţiva tineri în spital. Doar în ultima săptămână şase ieşeni au avut nevoie de îngrijirile medicilor.

Ordonanţa de Urgenţă din februarie 2010, care a interzis etnobotanicele, i-a ţinut pe amatorii de senzaţii tari doar două luni departe de „magazile de vise“. Comercianţii au găsit noi produse în afara celor 36 aflate pe „lista neagră“ şi şi-au continuat nestingheriţi activitatea. La doar câteva zile de când depozitele „magazinelor de vise“ au fost alimentate cu marfă, mai mulţi tineri au avut nevoie de îngrijirile medicilor. Numai săptămâna trecută şase persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan“ din Iaşi.


„Pacienţii care consumă astfel de produse ajung la noi cu tulburări cardiace şi respiratorii, agitaţie psihomotorie, depersonalizare, greţuri, vărsături. După ce au primit ajutor medical, pacienţii au beneficiat şi de consiliere psihologică“, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Ioan“.


4 magazine în Iaşi


După apariţia Ordonanţei de Urgenţă 6/2010 weed-shop-urile din Iaşi au tras obloanele. Însă de două săptămâni patru „magazine de vise“ s-au redeschis şi au început să comercializeze din nou sare de baie, îngrăşămât sau alte produse care, susţin specialiştii, „nu sunt destinate consumului uman“. „În Iaşi au fost 14 societăţi care comercializau astfel de produse, însă în martie toate au fost închise. De aproximativ două săptămâni au fost deschise patru magazine, dar acestea nu comercializează substanţe interzise de lege“, a declarat Gheorghe Zbarnea, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi.


Ofertă completă pe net

Stundeţii au ajuns la spital de la petrecere

Mai mult, doritrorii de senzaţii tari pot face rost de noile „droguri legale“ doar cu un simplu click. Pe diferite site-uri se găsesc produse ca Stunk, Wild, 69, Jamaican Gold, Bonzai, Bonzai Citrus etc. Pentru aceste produse doritorii scot din buzunar între 15 şi 80 de lei. „M-am apucat de consumat plante prin ianuarie, dintr-o prostie. La un chef cu nişte prieteni am încercat să văd cum este, însă mi-a fost foarte rău. Am ajuns la spital şi parcă eram între două lumi“, a povestit Mihai V., un student care a experimentat „drogurile legale“.

Lista noilor substanţe
 În urma analizelor de laborator s-a constatat că noile produse care i-au băgat pe consumatorii de etnobotanice în spital conţin substanţele:
- Metilendioxipirovalerona (MDPV) - se găseşte în sarea de baie;
- JWH073 - se găseşte în îngrăşământul floral;
- JWH250;
- Fluorofenilpiperazina.

Profilul consumatorului de etnobotanice

Medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Ioan“, a realizat împreună cu colegii săi, Narcis Romedea, Laura Ciuhodaru şi Tudor Arhipescu, studiul „Profilul pacientului consumator de produse etnobotanice“.

Lucrarea, prezentată la Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă din Piatra Neamţ, prezintă câteva caracteristici ale persoanelor care iau „droguri legale“. „România este pe locul patru în Europa la consumul de etnobotanice. Nu cred că OUG 6/2010 are cum să funcţioneze fără măsuri educative, psihologice“, este de părere medicul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit medicilor, consumatorii de etnobotanie au următoarele trăsături:
- 81% sunt bărbaţi, 19% sunt femei;
- 88,4 sunt din mediul urban, 11,5% de la ţară;
- Vârsta minimă 15 ani, maximă 53 de ani;
- Fără ocupaţie 45,5%, elevi 9,1%, studenţi 26,4%, salariaţi 17,4%, pensionari 1,7%;
- Cei mai mulţi consumatori au ajuns la spital în weekend, mai ales vinerea şi duminica, între orele 20.00- 03.00.

Stau cu ochii pe magazinele de vise

Pentru a ţine fenomenul sub control, oamenii legii susţin că supraveghează îndeaproape magazinele de vise din oraş. În cazul în care vor apărea substanţe cu efect halucinogen vor sesiza autorităţile competente pentru ca acestea din urmă să ia măsurile legale. „Dacă apar alte substanţe cu efecte halucinogene, vor fi analizate de experţii chimişti. Totodată, vom sesiza Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru ca legislativul să completeze OUG numărul 6/2010“, a precizat Gheorghe Zbarnea, şeful BCCO Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite