Începe construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, prin care România va exporta gaz metan către Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un muncitor lucrează la construirea gazoductului FOTO: Adevărul
Un muncitor lucrează la construirea gazoductului FOTO: Adevărul

Proiectul, aflat pe agenda diplomatică a celor două ţări încă din 2009, are o valoare de 26,5 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene şi guvernamentale.

Proiectul va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova, are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Anual ar putea ajunge în Republica Moldova 1,5 miliarde de metri cubi de gaz metan, fapt care va conduce la reducerea dependenţei Basarabiei de Ucraina, care exportă gaz metan prin intermediul gigantului Gazprom.

Conducta va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova.

O delegaţie guvernamentală condusă de premierul Victor Ponta ajunge astăzi, 26 august, la Iaşi, unde va inspecta cele şapte comune ieşene care vor fi traversate de conductă: Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti.

”Gazoductul Iaşi – Ungheni probează concret că Parteneriatul Strategic stabilit în 2010 între România şi R. Moldova are efecte imediate şi durabile pentru dezvoltarea economică şi pentru cetăţenii celor două state. Proiectul gazoductului reconfirmă şi rolul României de partener crucial al Republicii Moldova în efortul integrării europene, inclusiv sub raportul racordării efective, fizice, la spaţiul european”, informează Guvernul României, într-un comunicat de presă.

În cursul zilei de mâine, delegaţia românească va ajunge la Ungheni pentru a inaugura oficial începerea construcţiei gazoductului. La evenimentul de mâine, 27 august, va participa şi Iurie Leancă, primul ministru din Republica Moldova, dar şi Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Pe aceeaşi temă:

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Victor Ponta: „Iaşi-Ungheni este o amărâtă de conductă de gaze” către Republica Moldova

Şase companii s-au înscris în competiţia pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015

Ponta merge luni în Republica Moldova, unde va inaugura lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite