Încă un proiect medical amânat la Iaşi: banca de ţesuturi şi organe, doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea primei bănci de ţesuturi şi organe din regiunea Moldovei a fost amânată din cauza lipsei banilor. Aceasta trebuia inaugurată în toamna anului trecut şi ar fi funcţionat pe un spaţiu de 400 de metri pătraţi, unde au funcţionat serele Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

După tergiversarea timp de 16 ani a proiectului privind deschiderea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, o altă instituţie sanitară se află în sertarele Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre banca de ţesuturi umane, a cărei inaugurare a fost anunţată pentru luna noiembrie a anului trecut.

Nici până în prezent însă, banii pentru deschiderea băncii de ţesuturi şi organe nu au sosit la Iaşi.

Într-o astfel de bancă s-atr fi putut stoca ţesuturi cum ar fi piele, cornee, os şi mucoasă bucală.

Bancă de ţesuturi umane la Iaşi, din toamnă

Prezent la un transplant de os realizat m,arţi, 28 februarie la Iaşi, doctorul Andrei Nica, directorul departamentului de transplant osos de la Bucureşti, a subliniat importanţa unei bănci de ţesuturi şi organe la Iaşi. „Avem nevoie de bancă de os, aceasta este o necessitate mondială. Banca din Bucureşti colaborează cu 11 clinici universitare din ţară, printre care este şi Spitalul de Recuperare din Iaşi. Programul de deschidere a unei bănci de ţesuturi şi organe la Iaşi s-a blocat, s-a invocat lipsa banilor. Sperăm ca situaţia să se deblocheze pentru că aici sunt oameni pregătiţi să facă transplant osos", spune doctorul Andrei Nica.

Specialiştii spun că pentru deschiderea unei bănci de ţesuturi la Iaşi trebuie îndeplinite anumite criterii stricte.

FOTO Operaţie în premieră la Iaşi: transplant de oase pentru refacerea unui şold UPDATE

„Trebuie să deţii aparatura necesară şi trebuie să ai personal medical calificat“, spune doctorul raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi.

Banca de ţesuturi umane de la Iaşi urma să fie amplasată pe un spaţiu de aproximativ 400 de metri pătraţi, acolo unde au funcţionat la un moment dat serele Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi, şi ar fi lucrat 25 de salariaţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite