Îmbogăţit de lenea birocraţilor

Îmbogăţit de lenea birocraţilor

Nicolae Burdea

Dacă funcţionarii şi-ar fi făcut datoria, octogenarul Nicolae Burdea şi-ar fi primit pământul acum trei ani, iar statul nu i-ar fi datorat nimic. Ieşeanul a câştigat printr-o decizie judecătorească despăgubiri de peste 16,3 milioane de euro, pentru că el şi fratele său nu şi-a putut folosi terenul moştenit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ani de-a rândul, dosarul de retrocedare a pământului familiei Burdea a fost plimbat de la o instituţie la alta. Statul român a ajuns să plătească scump, din buzunarul public, lipsa de comunicare dintre Comisia Judeţeană de Fond Funciar, cea municipală, dar şi celelalte instituţii care ar fi trebuit să conlucreze pentru ca Nicolae şi Sergiu Burdea să-şi primească pământul moştenit de la părinţii lor.

Fraţii Burdea au obţinut acest drept încă din 2006, dar birocraţii au ezitat să pună în aplicare hotărârea judecătorească irevocabilă, spunând că nu-i priveşte. „Hotărârea judecătorească de atunci obliga Comisia Judeţeană de Fond Funciar (CJFF) să emită tilul de proprietate, dar nu se putea duce la îndeplinire pentru că documentaţia trebuia întocmită de Comisia Locală de Fond Funciar“, a precizat Cecilia Însurăţelu, director în cadrul Prefecturii.

Pe de altă parte, juriştii Primăriei Iaşi susţin că CJFF trebuia să facă solicitare la Staţiunea de Cercetare pentru predarea amplasamentului.Abia după ce fraţii Burdea au făcut o nouă cerere de restituire, mecanismul greoi al retrocedărilor s-a pus din nou în mişcare. „Comisia Judeţeană a emis o hotărâre de punere în posesie anul trecut, iar noi am primit anul acesta terenul necesar de la staţiunea de Cercetări Vini-Viticole“, a explicat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Ca o coincidenţă, primăria l-a invitat abia ieri pe Neculai Burdea să negocieze amplasamentul, chiar în ziua în care cazul acestuia a fost făcut public.

Pensionarul va primi în cele din urmă cele 10 hectare cuvenite, dar şi despăgubirile-record de peste 16 milioane de euro. Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a anunţat însă că va ataca decizia magistraţilor şi va încerca să mai taie din „nota de plată“.

“Vom verifica să vedem dacă s-a greşit şi dacă s-au trimis toate actele la comisia locală de fond funciar ”, Cecilia Însurăţelu, Director în Prefectură.

“Dacă Burdea are de primit teren, cu siguranţă îl va primi. În ceea ce priveşte despăgubirile, vom face recurs ”, Dragomir Tomaşeschi, Prefectul Judeţului Iaşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: