600.000 de români, sclavi ai jocurilor de noroc. Testul care stabileşte dependenţa de păcănele, ruletă sau blackjack

600.000 de români, sclavi ai jocurilor de noroc. Testul care stabileşte dependenţa de păcănele, ruletă sau blackjack

Ruletă într-un cazino din România FOTO Adevărul

Numărul românilor dependenţi de jocurile de noroc a scăpat de sub control în ultimii ani. Entităţi din industria jocurilor de noroc au elaborat un program naţional care determină dependenţa de păcănele şi mijloace de tratare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul naţional a fost denumit „Joc responsabil“ şi vizează atât persoanele dependente de jocurile de noroc, cât şi familiile sau pe apropiaţii acestora. Cei care simt că au depăşit limita divertismentului pot apela la serviciile de consiliere puse la dispoziţie în mod gratuit.

Unul dintre consultanţii programului este medicul psihiatru Cristian Andrei (foto jos): “Este important să depistăm sursa problemelor de joc, ce a cauzat comportamentul jucătorului. De aceea este nevoie de ajutor specializat, oferit de un psiholog. Colaborăm cu cabinete din Iaşi, Bucureşti şi Cluj. Însă, orice persoană din România poate să beneficieze de consiliere şi îndrumare prin intermediul liniei telefonice gratuite”, spune psihiatrul Cristian Andrei.

Programul asigură metode de auto-testare prin intermediul site-ului dedicat, www.jocresponsabil.ro, precum şi o linie telefonică Helpline de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog şi de a primi consiliere telefonică gratuită.

De asemenea, aceştia se pot programa la două şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere la unul din cabinetele partenere ale programului. Persoanele din zona Moldovei şi a Transilvaniei pot solicita, în urma discuţiilor telefonice, să fie redirecţionate către cei doi psihologi regionali implicaţi în proiect, cu cabinete în Iaşi şi Cluj. În cursul zilei de joi, 12 februarie, s-a alăturat proiectului şi psihologul ieşean Cristian Petrescu.

Potrivit unui studiu comandat de Romslot, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, 3% dintre români (în jur de 600.000 de oameni) participă la jocurile de tip slot. Conform studiului, jucătorii la păcănele sunt într-o proporţie de 92% bărbaţi şi au o vârstă medie de 29 de ani.

În cadrul programul "Joc responsabili", a fost conceput şi un chestionar din 11 întrebări care determină cu precizie în ce măsură un jucător este sau nu dependent. Iată, mai jos, întrebările din chestionar şi variantele de răspuns. Pentru a afla dacă aveţi probleme cu jocurile de noroc îl puteţi completa şi afla răspunsul pe site-ul programului


 1. Da Nu

 2. Da Nu

 3. Da Nu

 4. Da Nu

 5. Da Nu

 6. Da Nu

 7. Da Nu

 8. Da Nu

 9. Da Nu

 10. Da Nu

 11. Da Nu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările