50% dintre ieşeni sunt supraponderali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiile fizice zilnice şi alimentaţia sănătoasă nu apar pe lista de priorităţi a locuitorilor oraşului. Nutriţioniştii sfătuiesc ieşenii să fie mult mai atenţi la mesajul „Consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii“.

Potrivit unei statistici furnizate de către Societatea de Nutriţie din România, jumătate dintre ieşeni suferă de supraponderalitate sau obezitate. Medicii spun că acest fenomen este cauzat de faptul că populaţia nu este destul de informată şi că s-a obişnuit să consume alimente nesănătoase.

„Nutriţia reprezintă esenţa unui tratament. Pe lângă asta, efortul fizic este foarte important. Nu e necesară doar schimbarea raportului caloric, ci şi efortul fizic dozat, cel puţin 30 de minute pe zi. Trebuie să acordăm mare atenţie circumferinţei abdominale“, a declarat Florin Mitu, doctor cardiolog.

Mediul, formatorul preferinţelor culinare

Specialiştii spun că ieşenii mănâncă în funcţie de ce gândesc, de informaţiile de pe produs, experienţa anterioară, vârstă, sex sau clasă socială. O altă problemă ar fi că obişnuinţele culinare se formează de la vârste fragede, în familie. Cei care se obişnuiesc să consume anumite alimente şi ajung să le placă vor fi sceptici la apariţia altora. Alţii, dimpotrivă, evită alimentele necunoscute pentru că le este teamă de tot ce este nou.

Printre cei mai neglijenţi sunt tinerii veniţi la studii în oraş. „Sunt student în ultimul an şi am foarte mult de lucru la licenţă, de aceea mănânc ce apuc şi nu am timp de sport“, susţine Andrei Băncescu, de 23 de ani.

Sărăcie versus sănătate

Conform studiului nutriţioniştilor, clasa socială influenţează accesul la alimente şi la cunoştinţele asupra unei diete. Persoanele care dispun de posibilităţi financiare îşi permit să cumpere alimente de calitate şi să mănânce sănătos.

„În timpul liber practic anumite sporturi, cum ar fi fotbalul sau joggingul. Consum cât mai multe fructe şi legume proaspete“, spune Ursache Vasile, stomatolog.Există şi persoane norocoase, pe care mama- natură le-a înzestrat cu un metabolism mai „harnic“ şi, indiferent de ceea ce mănâncă, nu iau în greutate. Aceştia însă nu sunt scutiţi de bolile de nutriţie.

„Nu duc un regim de viaţă sănătos, dar metabolismul mă ajută. Nu fac abuz de alimente interzise şi nu beau sucuri“, a spus Liliana Banar, profesoară.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite