450 de pacienţi ar putea fi salvaţi anual la Iaşi cu ajutorul unui dispozitiv medical revoluţionar. Costă 20 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi ar putea avea un echipament medical performant care va trata radiochirurgical patologii ale creierului şi capului, printre care şi tumori. Pacienţii din zona Moldovei care sufereau de astfel de afecţiuni au fost nevoiţi până în prezent să meargă la tratament în clinici din străinătate pentru a beneficia de această procedură.

Echipamentul de tip Gamma Knife, pe care reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie şi ai Consiliului Judeţean Iaşi (CJ) vor să-l achiziţioneze, presupune o formă non-chirurgicală de radioterapie cu ajutorul căreia radiaţiile vor fi direcţionate către leziune, fără să afecteze ţesutul sănătos. Echipamentul costă aproximativ 20 de milioane de lei, iar amenajarea locului 93.000 de lei.

„Gam­ma Knife nu este de fapt un bisturiu. Nu se fac incizii. În schimb, «cuţitul» se referă la 192 fascicule individuale de raze gama convergente într-un singur punct focal şi care vizează precis zona creierului care trebuie tratată, minimi­zând deteriorarea ţesuturilor sănătoase. Tratamentul este nedureros, simplu şi fără riscurile obişnuite asociate cu intervenţia chirurgicală, fără a fi nevoie de o durată mare de spitalizare. În cazul tumorilor cerebrale - Gamma Knife elimină necesitatea operaţiei tradiţionale. Intervenţia nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezintă complicaţii, se face fără anestezie generală. Pacienţii se pot întoarce la activităţile lor normale imediat după procedură“, au precizat reprezentanţii CJ Iaşi.

Dacă proiectul va fi aprobat de către CJ, 450 de astfel de proceduri vor putea fi realizate anual la Spitalul de Neurochirurgie.  

Citiţi şi:

Iaşi: Trei persoane au fost lovite de tren. O femeie şi un bărbat au murit, o altă femeie fiind rănită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite