200 de transplanturi renale făcute la Iaşi în ultimii 18 ani. Medic coordonator: „Putem face fără probleme 100 de astfel de intervenţii anual“

200 de transplanturi renale făcute la Iaşi în ultimii 18 ani. Medic coordonator: „Putem face fără probleme 100 de astfel de intervenţii anual“

Medicul Adrian Covic

Din anul 2000 până în prezent, la Iaşi s-au efectuat peste 200 de intervenţii de transplant renal, 26 dintre acestea desfăşurându-se pe parcursul acestui an, toate „în condiţii moderne şi sigure”. Prof. univ. dr Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi, a spus ca se pot face fără probleme 100 de astfel de intervenţii pe an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, în capitala Moldovei s-a desfăşurat evenimentul aniversar „18 ani de transplant renal la Iaşi”, într-o manifestare de excepţie.

Organizat de Agenţia Naţională de Transplant din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, evenimentul a reunit lideri de opinie importanţi din medicina ieşeană, Societatea Europeană a Transplantului de Organe (ESOT), Societatea Română de Nefrologie, din Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Chişinău (Republica Moldova), reprezentanţi ai pacienţilor, reprezentanţi ai Guvernului precum şi întreaga echipă de profesionişti implicaţi în activitatea de transplant din Iaşi.

Programul de transplant renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” a debutat în anul 2000, până în prezent fiind efectuate peste 200 de intervenţii de transplant renal, 26 dintre acestea desfăşurându-se pe parcursul acestui an, toate „în condiţii moderne şi sigure”. 

Prof. univ. dr Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi a menţionat că pe parcursul celor 18 ani sunt peste 200 de pacienţi transplantaţi, care în prezent sunt sănătoşi. Nicio altă ramură a medicinei, în afară de obstetrică, nu reuşeşte să redea perfect vieţii un pacient care este destul de grav bolnav, a mai spus Covic. 

Datele Centrului de Transplant Renal Iaşi arată că supravieţuirea la Iaşi în transplantul renal este mult peste media europeană. Este vorba de o supravieţuire a pacientului de 98% la 5 ani, de supravieţuirea rinichiului de peste 90% la 10 ani. 

Profesorul Adrian Covic a menţionat şi noile regimuri imunosupresoare şi programul de biopsie renală protocolizată.

Anul acesta au fost aproape 30 de transplanturi până în decembrie. 

citeste totul despre: