17 vameşi de la Albiţa, reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă

17 vameşi de la Albiţa, reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă

În imagine, Cristina Gânju, fostă şefă a Vămii Iaşi, în prezent şefă de tură la Albiţa. Ea se află pe lista învinuiţilor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus, marţi seară, 22 octombrie, reţinerea pentru 24 de ore a unui număr de 17 vameşi. Alţi doi poliţişti de frontieră au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit anchetatorilor, invinuiţii sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă după ce, în perioada mai-octombrie, ar fi primit în nenumărate rânduri diferite sume de bani pentru a efectua controale vamale formale asupra persoanelor care transportau colete spre sau dintre Republica Moldova.

“În perioada mai – octombrie 2013, în contextul desfăşurării activităţilor profesionale privind controlul poliţienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova şi asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, învinuiţii pretindeau şi primeau sume de bani (între 20 lei şi 50 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse şi primite, învinuiţii efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conţinut)”, au precizat procurorii DNA.

Cei 17 vameşi vor fi prezentaţi astăzi, 23 octombrie, Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi alţi cinci vameşi.

Printre persoanele puse sub învinuire se numără şi inspectorul vamal Magdalena Maria Coşniţă, de la Vama Albiţa. Vasluianca este, potrivit declaraţiei sale de avere, soţia unui poliţist de frontieră din judeţul Galaţi, Alin Coşniţă, prieten apropiat şi cumătru cu deputatul de Bârlad Adrian Solomon, unul dintre cei mai controversaţi parlamentari PSD din judeţul Vaslui.

Un alt personaj notoriu săltat de procurori este cel al şefei de tură de la Vama Albiţa, Cristina Gânju, fosta şefă a Direcţiei Vamale din Iaşi şi fostă şefă de birou la Vama Sculeni (judeţul Iaşi). Potrivit unor surse juridice, Gânju ar fi fost transportată la Iaşi, la primele ore ale dimineţii, pentru a putea participa la percheziţiile pe care anchetatorii le-au efectuat la casă sa. Aceleaşi surse spun că fosta şefă a Vămii Iaşi ar fi solicitat în mod special să participe la descinderile de la Iaşi întrucât în casă locuieşte mama sa, bolnavă de inimă, fiindu-i teamă că o eventuală intrare în forţă a “mascaţilor” i-ar putea provoca acesteia un atac de cord.

Citeşte şi:

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni

Vameşi aduşi la audieri la Poliţia Vaslui FOTO: Adevărul 

Imagini din aceeasi galerie
  • Vameşi aduşi la audieri la Poliţia Vaslui FOTO: Adevărul 
  • Vameşi aduşi la audieri la Poliţia Vaslui FOTO: Adevărul
  • Investigatori sub acoperire pregătiţi pentru percheziţii la Albiţa FOTO: Adevărul 
  • Investigatori sub acoperire pregătiţi pentru percheziţii la Albiţa FOTO: Adevărul
  • Investigatori sub acoperire pregătiţi pentru percheziţii la Albiţa FOTO: Adevărul 
  • Traficul în Vama Albiţa a fost blocat de descinderile ofiţerilor anticorupţie timp de aproximativ cinci ore FOTO: Adevărul
  • Poliţişti de frontieră aduşi la audieri la Poliţia Vaslui FOTO: Adevărul 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: