Zi istorică pentru Hunedoara: 610 ani de la prima atestare documentară a familiei Huniazilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan de Hunedoara.
Ioan de Hunedoara.

Zi istorică pentru Hunedoara: se împlinesc 610 ani de la prima atestare documentară a familiei Huniazilor, un document emis de regele Sigismund de Luxemburg.

În 18 octombrie s-au împlinit 610 ani de când regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a semnat actul de donaţie al domeniului regal de la Hunedoara către cavalerul de curte Voicu, fiul lui Şerb, fraţilor acestuia Mogoş şi Radu, vărului Radu, precum şi fiului său Ioan. Punerea în stăpânire a avut loc pe 28 octombrie, iar forma privilegială a daniei a fost emisă la 10 februarie 1410, informează Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

A fost ziua înnobilării familiei Huniazilor, una dintre cele mai strălucite din istoria Românilor. La acea vreme, familia făcea parte din mica nobilime din Transilvania, iar actul de danie a domeniului regal ce cuprindea castelul şi 40 de sate era o răsplată pentru faptele de arme prin care s-a remarcat. Pe lângă domeniul întins al Hunedoarei, familia Huniazilor a primit exploatări miniere de aur, argint şi fier şi ocnele de sare, ultimele fiind cele mai profitabile surse de venituri din Transilvania. Huniazii au intrat în rândul nobilor, având drept blazon un corb cu aripile uşor desfăcute şi purtând în plisc un inel.



Din anul 1430, potrivit istoricilor, Iancu de Hunedoara  a intrat în slujba directă a lui Sigismund de Luxembourg, împărat al Sfântului Imperiu Roman şi rege al Ungariei şi Croaţiei, iar după 1437, la încoronarea regelui Albert, Iancu de Hunedoara şi fratele său Ioan cel Tânăr au fost numiţi bani ai Severinului. A fost guvernator al Ungariei între 1446 – 1456, iar istoricii îi amintesc meritele sale în apărarea hotarelor Europei de invaziile otomanilor. Ioan de Hunedoara a rămas în istorie ca omul care a salvat Belgradul asediat de armatele sultanului Mehmed al doilea Cuceritorul Constantinopolului, iar Papa Calixt al III-lea l-a numit „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

În ultimul deceniu de viaţă, averea lui Ioan de Hunedoara însuma, pe lângă suprafeţele impersionante de pământ, 28 de cetăţi, 57 de oraşe şi peste 930 de sate, cele mai multe din Transilvania.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos“, voievodul care a pus pe fugă un sultan. Povestea marii bătălii de la Belgrad, în care armata creştină a ieşit învingătoare

Secretele lui Iancu de Hunedoara, în marile bătălii împotriva turcilor: cum a fost ajutat de mercenari, de popor şi de călugărul Ioan de Capistrano

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite