Zeci de arbori seculari sunt în pericol de prăbuşire în Sarmizegetusa Regia. Fagii au fost uitaţi după scandalul tăierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fag căzut peste zidul antic. ARHIVĂ.
Fag căzut peste zidul antic. ARHIVĂ.

După scandalul provocat de extragerea arborilor care puneau în pericol vestigiile şi turiştii din Sarmizegetusa Regia, zeci de fagi nu au mai fost tăiaţi, deşi silvicultorii i-au marcat ca fiind cu risc iminent să se prăbuşească.

Consiliul Judeţean Hunedoara nu a mai găsit soluţii pentru cei aproape 30 de fagi seculari din Sarmizegetusa Regia, care în urmă cu un an au fost marcaţi ca fiind extrem de periculoşi pentru vestigiile antice şi pentru public.

Copacii aflaţi în preajma unor monumente antice, ca Turnul Pentagonal şi zidurile cetăţii dacice, nu pot fi tăiaţi de la bază cu drujba pentru că s-ar prăbuşi peste ruine, provocând daune iremediabile, iar costul extragerii lor cu ajutorul alpiniştilor silvicultori este considerat extrem de ridicat, informează Consiliul Judeţean Hunedoara. De asemenea, utilajele de mari dimensiuni nu pot fi aduse în apropierea lor.

„Aşteptăm o soluţie de la Institutul Naţional al Patrimoniului, care a realizat un studiu amplu care va sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, a precizat Melania Iscru, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara. În luna noiembrie, specialiştii INP sunt aşteptaţi să prezinte soluţiile cu privire la modul în care se va proceda şi cu arborii consideraţi periculoşi.

sarmizegetusa regia foto remus suciu

În februarie, circa 80 de copaci din aşezarea istorică au fost extraşi de silvicultori, din motive de siguranţă, iar autorităţile anunţau că tăierile vor continua. Scoaterea copacilor bătrâni din sit a creat un imens scandal, în urma reclamaţiilor venite din partea organizaţiilor de mediu.

În ultimii ani însă zeci de arbori s-au prăbuşit în Sarmizegetusa Regia, iar unii au creat pagube sitului UNESCO.

Ruinele fostei capitale dacice Sarmizegetusa Regia se află în patrimoniul UNESCO şi sunt vizitate anual de peste 70.000 de oameni.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ritualurile erotice şi macabre prin care tracii îşi venerau zeii. Ce rol aveau orgiile sexuale în practicile strămoşilor noştri

Tracii, barbarii care au uimit lumea antică: 20 de lucruri despre obiceiurile ciudate ale poporului dispărut

Anecdote din Antichitate despre daci: au tăiat pădurea pentru a-i speria pe romani, fumau cânepă, iar un preot s-a prefăcut mort pentru a nu fi ucis

Secretele calendarului dacic. Ce legături existau între templele din Sarmizegetusa Regia şi felul în care strămoşii noştri calculau trecerea timpului

Cum luptau geţii şi sciţii: „Înmuiau săgeţile în venin de viperă şi în sânge de om, iar amestecul blestemat nu are leac

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite