Yang Xi, fostă profesoară de matematică din China, manager în România: „Tinerii ar trebui să rămână în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yang Xi administrează o fabrică de biciclete. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Yang Xi administrează o fabrică de biciclete. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 120 de elevi din Deva învaţă să construiască biciclete la o fabrică din Deva, al cărei administrator este Yang Xi, o fostă profesoară de matematică din China, stabilită de aproape două decenii în România. Managerul de origine chineză îi sfătuieşte pe tineri să rămână în ţară şi să pregătească din timp pentru o carieră şi pentru viaţă.

De aproape 20 de ani, Yang Xi, o fostă profesoară de matematică din China, s-a stabilit în România, iar de zece ani administrează fabrica de biciclete din municipiul Deva, unul dintre marii producători de biciclete din Europa.

De curând, compania şi-a deschis porţile pentru elevii care doresc să efectueze stagiul de practică în cadrul fabricii. Peste 120 de elevi de la Colegiul Tehnic „Transilvania” din municipiul Deva învaţă aici tot ce presupune construirea bicicletelor şi se familiarizează cu tehnologiile folosite la fabricarea bicicletelor electrice. Cei mai buni dintre ei au şansa de a avea o carieră în fabrică.

Cele mai multe dintre bicicletele electrice ajung însă la export, în statele nordice, Olanda şi Germania, nu doar datorită nivelului de trai al locuitorilor din nord-vestul Europei, care îşi permit biciclete cu preţuri până la 2.000 de euro, dar şi pentru că în oraşele din ţară nu există reţele de piste de biciclete. Yang Xi crede că în următorii 15 - 20 de ani oraşele mari din ţară vor rezolva această problemă, primii paşi fiind făcuţi deja, în Sibiu sau Timişoara.

La export ajung şi mulţi dintre tinerii din România. Mai optimistă decât mulţi dintre români, Yang Xi susţine că adolescenţii ar trebui să privească viitorul ţării cu mai multă încredere. „Trebuie să rămânem aici, nu doar pentru că este frumos. Dacă tinerii vor pleca din ţară, pentru zece ani să spunem, la întoarcere vor găsi lucrurile într-o situaţie mai rea, pentru că nu va avea cine să o îndrepte. Când vor fi bătrâni, tot aici vor trebui să se întoarcă”, îi sfătuieşte Yang Xi pe tinerii din România.

yang xi

După opt ani de predat matematică elevilor de liceu din China, fosta profesoară stabilită în România susţine că stagiile de practică în afara şcolii la care participă adolescenţii sunt extrem benefice pentru aceştia, pentru că îi pregătesc pentru cariera profesională şi le dau încrederea de a-şi face un viitor în România.

yang xi

Vă recomandăm şi:

Draexlmaier extinde fabrica de cablaje din Hunedoara. Lucrările au demarat, iar investiţia aduce sute de locuri de muncă

Draexlmaier Hunedoara se extinde cu o secţie de componente electronice, construită în vecinătatea fabricii din municipiu. Lucrările au demarat, iar investiţia va aduce locuri de muncă.

Investiţie în impas: ce se întâmplă cu proiectul viitoarei fabrici de biciclete din Haţeg, unde vor lucra 950 de oameni

Compania NextCity anunţa în august că începând de anul viitor va începe construirea unei fabrici de biciclete în Haţeg, unde vor fi angajaţi 950 de oameni. Potrivit primarului Haţegului, Marcel Goia, investitorul nu a mai primit ajutor din partea statului român, astfel că înfiinţarea noii fabrici de biciclete este pusă în prezent sub semnul întrebării.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite