VIDEO Cum este „zidit” Dealul Liliecilor pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor: „Este prima lucrare de asemenea anvergură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai complex şantier de pe traseul Autostrăzii Lugoj - Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL,
Cel mai complex şantier de pe traseul Autostrăzii Lugoj - Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL,

Cele mai complexe lucrări de pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva au loc pe „Dealul Liliecilor”. Ministrul Lucian Şova a inspectat şantierul şi a făcut declaraţii cu privire la problemele întâmpinate de constructori şi la data finalizării investiţiei.

GALERIE FOTO

Antreprenorii Lotului IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva au precizat, joi, în cursul vizitei efectuate pe şantier de ministrul Transporturilor, Lucian Şova, că în primăvara anului viitor vor finaliza construcţia tronsonului de 21 de kilometri al autostrăzii.

Aproape 400 de muncitori sunt mobilizaţi pe şantier. Lucrările vor continua în această iarnă atât cât vremea o va permite. Nu se pot realiza lucări de consolidare şi terasamente atunci când solul este umed, au precizat reprezentanţii antreprenorului. Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, între Şoimuş şi Ilia, se află în costrucţie de la începutul anului 2014, iar stadiul fizic al execuţiei proiectului, realizat de Asocierea UMB şi Tehnostrade depăşeşte 90 la sută.

De doi ani, sute de muncitori lucrează aproape zilnic la excavarea versantului de la marginea satului Şoimuş, numit şi „Dealul Liliecilor” după ce timp de mai mult de un an constructorii nu au putut lucra în zonă din cauza identificării unei grote în care se adăposteau câţiva lilieci. Lucrările pe sectorul de circa doi kilometri au acumulat mai multe de probleme, cea mai recentă dintre ele, vizibilă în mai multe filmări aeriene, fiind alunecare de teren.

Ministrul Transporturilor a precizat că instabilitatea solului la versantul unde s-a înregistrat alunecarea de teren nu încurcă planurile constructorilor.

„Inginerii mi-au spus că până la urmă este bine că se întâmplă acest lucru acum, pământul vine în vale, buldozerele îl iau şi cu atât mai bine, după ce va fi deschisă această secţiune vor fi eliminate aceste riscuri. Este prima lucrare de asemenea anvergură şi în condiţii atât de grele pe care o efectuăm în România în ultimii 20 de ani cel puţin”, a declarat ministrul Lucian Şova.

autostradahd

Lotul III, reclamat de ministru
Pe Lotul III al Autostrăzii Lugoj – Deva, lucrările sunt într-un stadiu la fel de avansat, însă ministrul Transporturilor i-a acuzat pe antreprenori că nu au lucrat pe timp de vară la capacitate normală, pierzând astfel timp preţios.

„Sper să descopăr că antreprenorii de la Comsa se vor mobiliza suficient de bine ca măcar în situaţia în care vom deschide Lotul IV, să avem descărcarea la capătul Lotului III, încât să mai folosim cei 20 – 25 de kilometri de autostradă”, a precizat ministrul Lucian Şova. Tronsonul de 21,1 de kilometri dintre Ilia şi Holdea se află încă în şantier din 2014, iar cele mai complexe lucrări au loc la Holdea, unde se construieşte un nod rutier şi la Ilia, unde au existat probleme de stabilitate a terasamentului, iar construcţia a trebuit refăcută. Compania de autostrăzi a atribuit lucrările Asocierii Teloxim Con – Comsa – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes.

image

Proiectul ecoductelor, încă în aşteptare
Dacă până în vara anului viitor, construcţia celor peste 40 de kilometri din Autostrada Lugoj – Deva va fi realizată, mai rămân de construit circa 14 kilometri din Lotul al doilea, cea mai dificilă porţiune a autostrăzii, între Holdea şi Margina, unde este necesară construcţia unor ecoducte. „Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pregăteşte documentaţia pentru a respecta acordul de mediu dat. Nu mai aşteptăm alte modificări ale acordului de mediu. Am aşteptări de la Companie ca în cursul acestui an să scoată pe SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi documentaţia privind licitarea acelui segment E. Probabil că în primăvara anului viitor vom avea declarat câştigătorul şi la acea Secţiune E şi vor începe lucrări care sigur sunt foarte complicate, e vorba de nişte tuneluri, dar lucrări pe care va trebui să le terminăm pentru a închide acest segment”, a informat ministrul Transporturilor.

autostradahd

Vă recomandăm să citiţi şi:

Autostrada imposibilă: 21 de kilometri sunt în şantier de patru ani, iar drumarii riscă rezilierea contractului

Încă un an aproape sterp pentru Autostrada Vestului: 15 kilometri deschişi din cei 70 promişi. Cum au avansat lucrările în 2017

VIDEO Marea provocare pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva: excavarea versantului imens de pe malul Mureşului

Soarta incertă a Autostrăzii Lugoj - Deva. Problemele grave între constructorii spanioli şi CNAIR nu au fost rezolvate

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite