VIDEO Serbările Naţionale - Ţebea 2020, în imagini. Cum a fost omagiat Avram Iancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul lui Avram Iancu.
Mormântul lui Avram Iancu.

Duminică, Avram Iancu, eroul românilor din Transilvania secolul al XIX-lea, a fost omagiat la Ţebea, locul unde se află mormântul său.

Duminică, mai puţin de o mie de oameni au venit la Ţebea pentru a-l comemora pe Avram Iancu (1824 – 1872), lider al românilor din timpul Revoluţiei din Transilvania anilor 1848 – 1849, de la moartea căruia în 10 septembrie s-au împlinit 148 de ani.

GALERIE FOTO DE LA ŢEBEA

În fiecare an, în preajma datei de 10 septembrie, în satul de pe Valea Crişului Alb, învecinat municipiului Brad, au loc Serbările Naţionale în cinstea „Crăişorului Munţilor”. Duminică, festivităţile s-au derulat după un program restrâns, din care nu au mai făcut parte târgul anual şi spectacolele folclorice. Serbările Naţionale – Ţebea 2020 au fost marcate printr-un ceremonial militar şi religios, urmat de depuneri de coroane la mormântul lui Avram Iancu.

Cine a fost Avram Iancu
Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, este considerat unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania.

Din toamna anului 1848 până în vara anului următor, Avram Iancu şi miile de români care făceau parte din Legiunea Auraria Gemina au fost implicaţi în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată atunci în conflict cu armata ungară susţinută de secui. Cele mai sângeroase conflicte s-au dat în mai 1949 la Abrud şi în împrejurimile oraşului din Munţii Apuseni. La doar câţiva ani după încheierea Revoluţiei din 1848 – 1849, destinul său a luat o turnură tragică. Avram Iancu a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani, „în tinda casei unui sărac din Baia de Criş”, scria Nicolae Iorga, după mai mulţi ani în care a avut de suferit de pe urma bolilor şi pe care i-ar fi trăit în sărăcie.


Satul Ţebea, aflat la opt kilometri de Brad, traversat de Drumul Naţional 76 Deva – Oradea, păstrează unul dintre cele mai cunoscute obiective din Ţara Zarandului, Panteonul Moţilor. În cimitirul bisericii din Ţebea, mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu şi Simeon Groza, lideri ai românilor în timpul Revoluţiei din 1848 – 1849, au devenit locuri de pelerinaj la Serbările Naţionale organizate în fiecare toamnă. În jurul lor au fost ridicate monumente şi cruci comemorative pentru eroii din Războiul de Independenţă al României, din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Mai mulţi stejari au fost plantaţi de-a lungul timpului în vecinătetea lor, însă cel mai faimos dintre ei a rămas Gorunul lui Horea. Este vechi de peste 400 de ani şi se spune că sub acest copac, numit în trecut şi „Fagul Popii”,  Horea, Cloşca şi Crişan au plănuit răscoala iobagilor împotriva nobilimii din ţinuturile Ardealului.

tebea
tebea
tebea

Vă recomandăm să citiţi şi:

Episoadele cutremurătoare ale bolii care l-a ucis pe Avram Iancu. Tortura suferită în temniţă l-a urmărit tot restul vieţii

Celebra scrisoare a lui Avram Iancu, după măcelurile Revoluţiei din Ardeal: „Fraţilor maghiari, ascultaţi cuvintele din adâncurile sufletului unui român sincer“

VIDEO Români învrăjbiţi de politicieni la mormântul lui Avram Iancu de la Ţebea. „De ce le daţi atâtea facilităţi ungurilor?“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite