VIDEO Secretele Treptelor Romane, mina antică de aur din Munţii Metaliferi. Cum arată interiorul galeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Treptele Romane. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Treptele Romane. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Rămăşiţele industriei miniere se văd la tot pasul în împrejurimile Bradului, însă printre cele mai preţioase vestigii se află „Treptele Romane”.

Treptele Romane se află la circa 10 kilometri de centrul municipiului Brad, într-un luminiş protejat de versanţii acoperiţi cu o pădure densă, pe valea pârâului Musariu.

GALERIE FOTO

Galeria minieră antică de la marginea cătunului Ruda – Brad datează, potrivit istoricilor, din vremea în care ţinutul era sub stăpânirea romanilor.

Şi-a primit numele de la faptul că la capătul celor aproape 200 de metri ai săi, care se afundă în inima muntelui, puteau fi văzute câteva trepte dăltuite în piatră. Romanii au adus în Dacia sistemul exploatării prin galerii, folosind o tehnică avansată de consolidare a acestora, prin stâlpi înfipţi în pământ. Galeriile romane aveau de obicei, trepte tăiate în stâncă şi erau lungi de câteva sute de metri.

Erau strâmte iar înălţimea lor nu depăşea un metru, ceea ce, potrivit arheologilor, arăta că aici lucrau în special sclavi de statură medie şi culcaţi.


În Antichitate, zona din vecinătatea Bradului reprezenta un centru important de exploatare a aurului. În apropiere de Ruda, pe vârful Muncelu, a fost descoperită o necropolă antică, cu  peste 120 de morminte de incineraţie aparţinând populaţiei ilire, de colonişti aduşi să muncească în minele de aur din zonă. „Ruda a fost pe vremea romanilor un remarcabil centru minier, cum dovedesc diferite rămăşiţe şi pietre cu inscripţii romane. Urme clare şi vizibile de exploatări romane în minele de la Ruda s-au găsit şi în mina din masivul Barza Ruda, anume în cele două galerii paralele numite azi Sofia şi Mihail, unde câteva trepte romane, artistic săpate, sunt fără îndoială operă romană“, scria istoricul Ion Rusu Abrudeanu.



De câţiva ani, locul a intrat în atenţia turiştilor, după ce drumul local a fost asfaltat aproape în întregime, iar autorităţile au dorit transformarea lui într-un circuit turistic numit „Drumul Aurului” care avea ca repere Muzeul Aurului din Brad, Treptele Romane şi Biserica Ruda 12 Apostoli. Foişorul galeriei antice a fost restaurat, însă intrarea a fost ferecată cu un lacăt, pentru că nu este asigurat aerajul. Încuietoarea a dispărut însă, iar în prezent cei care ajung la Treptele Romane pot face nestingheriţi câţiva paşi în galerie, până când coborârea devine imposibilă din cauza infiltraţiilor de apă.

galeria treptele romane


Video, pe larg, despre Treptele Romane


Vă recomandăm să citiţi şi:

10 tezaure de aur unice şi inestimabile din muzeele României. Cum au fost descoperite cele mai preţioase artefacte

Comoara găsită în 1970 în Sarmizegetusa Regia care a declanşat febra aurului. Cum au profitat traficanţii tezaurelor dacice de descoperirea unică în comunism

Blestemul aurului din anii 1950. Soarta ciudată a tânărului găsit mort în celulă, după ce a furat câteva miligrame de aur

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite