VIDEO Scene rare din sălbăticia Parcului Naţional Retezat: ospăţul unei acvile de munte din cerbul ucis de lupi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: PNR
Foto: PNR

O acvilă de munte a fost filmată în Parcul Naţional Retezat, în timp ce se ospăta din leşul unui cerb ucis de lupi.

Imagini inedite au fost înregistrate în Parcul Naţional Retezat, în timpul activităţiilor de monitorizare a faunei sălbatice. Rangerii au descoperit pe albia îngheţată a unui râu cadavrul unui cerb bătrân (Cervus elaphus) ucis de lup (Canis lupus). Cerbul era consumat doar parţial de către lupi, deoarece accesul la carne era dificil, cadavrul fiind mai mult de jumatate în apă, au informat reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.

„Am decis să scoatem cadavrul din apă, să montăm în zonă o cameră de monitorizare şi am supravegheat zona timp de 2 săptămâni. Suspecţii principali, lupii nu au mai venit în zonă, dar am filmat urmatoarele specii de faună: corb (Corvus corax), gaiţă (Garrulus glandarius), vulpe (Vulpes vulpes), jder (Martes sp.) şi acvilă de munte (Aquila chrysaetos) - prădătorul principal. În imagini puteţi vedea cum acvila de munte se hrăneşte liniştită, în timp ce vulpea aşteaptă prudentă”, au informat reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, care au publicat imagini de la festinul acvilei de munte.

VIDEO: Parcul Naţional Retezat National Park / Facebook

Potrivit rangerilor, acvila de munte (Aquila chrysaetos) este o pasăre răpitoare de zi, de dimensiuni mari, puternică cu aripi late, cioc puternic şi gheare ascuţite. Cuibăreşte în zone montane şi întinderi mari de pădure, fiind o specie rezidentă în Parcul Naţional Retezat. Hrana principală a acvilei este formată din mamifere (iepuri, veveriţe, rozatoare, chiar şi vulpi tinere), păsări şi hoituri. Este un vânător abil, planează la înălţime căutând prada sau zboară jos, încercând să surprindă prada asemenea uliului porumbar. Pentru a-şi căuta prada, poate să stea şi în vârful arborilor. Cuibul uriaş, este construit în arbori bătrâni sau în stâncării şi este refolosit, dacă perechea nu e deranjată. Pentru aceasta specie, Parcul Naţional Retezat National Park este considerat un teritoriu important pentru conservare. Acvila de munte (Aquila chrysaetos) este o specie protejată atât la nivel naţional cât şi la nivel european.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Godeanu, „muntele sfânt al dacilor”, va fi reîmpădurit. Catastrofe i-au afectat în anii trecuţi 70 de hectare de pădure

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Lista pădurilor virgine şi cvasivirgine din judeţ: 600 de hectare de pădure vor fi protejate în faţa drujbelor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite