VIDEO Sarmizegetusa Regia a primit peste 1.000 de vizitatori. Ce au putut vedea turiştii în situl UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea capitală a Daciei a primit peste 1.000 de turişti la sfârşit de săptămână, iar numărul celor care ajung la Sarmizegetusa Regia este în creştere. În perioada următoare, drumul spre situlul UNESCO, motiv de nemulţumire pentru vizitatori, va fi modernizat.

Deşi nu se află într-o zonă la fel de accesibilă ca alte atracţii turistice, Sarmizegetusa Regia a fost în weekend unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din judeţul Hunedoara.

Peste 1.000 de oameni au urcat sâmbătă şi duminică la cetatea dacică din Munţii Orăştiei. Monumentul UNESCO a înregistrat un record de vizitatori în această perioadă. Aşezarea impresionează prin istoria ei şi prin frumuseţea construcţiilor antice şi a locurilor care a înconjoară.

Cei care au dorit să viziteze Sarmizegetusa Regia au fost nevoiţi să treacă peste impedimentul drumului dezastruos de aproape 20 de kilometri dintre Costeşti şi Sarmizegetusa.

Lucrările de modernizare a traseului spre cetatea dacică vor începe în această vară, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara. Proiectul, aflat încă în faza de licitaţie publică, va fi finanţat de Uniunea Europeană. Potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara, valoarea totală a proiectului este de aproximativ 41,59 milioane lei (9,41 milioane euro), dintre care aproximativ 32,95 milioane lei (7,45 milioane euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă.

image

Sarmizegetusa Regia, mai 2015

Sarmizegetusa Regia a devenit capitala Daciei în secolul I în. Hr., la sfârşitul domniei regelui Burebista. Fostul oraş antic din Munţii Orăştiei a fost o aşezare cosmopolită, dezvoltată economic şi un centru religios important al dacilor. Era bine întărit şi apărat de sistemul de cetăţi creat în jurul lui, la Costeşti, Blidaru, Vârful lui Hulpe, Piatra Roşie şi Băniţa.

Sarmizegetusa Regia

Cetatea de pe Dealul Grădiştii se întindea pe o suprafaţă mai mare de trei hectare şi era formată din trei părţi dinstincte: cetatea, incinta sacră şi cartierele unde se aflau construcţiile civile. Potrivit istoricilor, întreaga aşezare a Sarmizegetusei era dotată cu instalaţii de captare şi de transport a apei potabile şi de drenare a apei de ploaie. În prezent, este inclusă pe lista monumentelor aflate în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Sarmizegetusa Regia

Vă recomandăm şi:

Oraşe dispărute din România. Povestea celor două Sarmizegetusa: oraşul regilor daci şi capitala întemeiată de romani

Oraşe dispărute din România: Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost în perioade diferite ale Antichităţii cele mai importante oraşe ale Daciei. Ruinele celor două foste capitale se află pe teritoriul Hunedoara şi reprezintă situri istorice importante.

Ce limbă vorbeau, de fapt, dacii şi de ce nu foloseau scrierea. Sute de cuvinte mai puţin ştiute pe care ni le-au lăsat moştenire strămoşii noştri

Aproape 200 de cuvinte din limba română îşi au originea în limba vorbită de daci, potrivit celor mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă care s-au dedicat studierii limbilor arhaice. Dacii nu foloseau scrierea, este o altă concluzie la care au ajuns lingviştii consacraţi, însă cele mai multe dintre teoriile privind limba sau scrisul în vremea antică au stârnit controverse.

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite