VIDEO Românii din blocurile fantomă ale coloniei celui mai sărac oraş. Chiriile îi costă 9 lei, dar se tem pentru viaţa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarele blocului cu acoperişul prăbuşit. FOTO: Daniel Guţă, ADEVĂRUL.
Locatarele blocului cu acoperişul prăbuşit. FOTO: Daniel Guţă, ADEVĂRUL.

Aproape 150 de familii trăiesc în blocurile vechi de 130 de ani, în stare avansată de degradare, din fosta colonie minieră de la marginea oraşului Aninoasa. Un acoperiş s-a prăbuşit, iar oamenii se tem că vor urma alte dezastre. Nu îşi părăsesc, însă locuinţele, în care stau aproape gratuit.

GALERIE FOTO

Cele mai vechi blocuri de locuinţe din Aninoasa au fost construite la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anii deschiderii primei exploatări miniere din zonă. 18 clădiri cu câte două etaje, ridicate din cărămidă, de austro-ungarii care în urmă cu 130 de ani patronau societatea minieră, formează „Colonia”. Şirul de blocuri ale ortacilor a rezistat trecerii timpului într-un loc izolat, o vale strâmtă, protejată de versanţii împăduriţi, la capătul Străzii Libertăţii.

Pericolul din Colonie
Aninoasa, unul dintre cele mai sărace localităţi din ţară, ocupă primul loc în judeţ în ce priveşte numărul şomerilor şi un loc fruntaş la asistaţi sociali. Mulţi dintre aceştia locuiesc în vechea colonie de la marginea oraşului, ale cărei clădiri sunt ocupate de cele 150 de familii. Oamenii îşi încălzesc locuinţele cu lemne culese adesea din pădurile învecinate, cu cărbuni cumpăraţi „la negru” şi chiar saci de haine second-hand, luate de la depozitele din zonă. În spatele blocurilor şi-au ridicat coteţe pentru porci şi găini, iar din veniturile modeste fac cumpărături la cele câteva chioşcuri alimentare blindate cu gratii, înfiinţate la parterul câtorva dintre clădiri. Cea mai mare frică a locatarilor este ca blocurile Coloniei să cedeze trecerii timpului şi intemperiilor. Din cauza zăpezii, duminică seara un acoperiş s-a prăbuşit cu totul.

„Eram în casă şi făceam baie fetiţei, când am auzit o bubuitură puternică. În acelaşi timp s-a întrerupt curentul. Nu ştiam cum să ies mai repede, cu copiii, din locuinţă. Toată lumea a coborât afară, de teamă ca tavanul să cadă peste noi”, a povestit Elena Huniade. Şi celelalte acoperişuri riscă să se dărâme sub greutatea zăpezii, spun oamenii. Unii privesc spre ele şi aşteaptă ca muncitorii primăriei să vine să le curăţe de omăt.

colonia din aninoasa foto danial guta adevarul

„Sunt acoperişuri vechi, de când au fost construite clădirile, şi nimeni nu s-a mai îngrijit de ele. Primarul a venit în vară şi ne-a promis că vor fi reparate, însă a uitat de noi”, se plânge Maria, una dintre localnice.

Localnicii se plâng de chiriile de 9 lei
Femeia arată crăpăturile din pereţii locuinţei sale şi susţine că nu mai poate deschide ferestrele de teamă ca zidul să nu se prăbuşească. Atât primarul, cât şi oamenii din Colonie recunosc că în ultimii ani starea clădirilor s-a degradat vertiginos. Primăria nu are bani pentru investiţii mari, iar unii dintre localnici nu vor să plătească nici măcar chiria modică, înainte de a se îngriji de locuinţele în care stau de-o viaţă. „Localnicii plătesc o chirie de doar 9 lei pe lună. Aveau obligaţia să îşi îngrijească locuinţele, inclusiv acoperişurile. Noi vom căuta o soluţie de urgenţă pentru refacerea acestuia”, spune primarul Nicolae Dunca. „Pe vremea lui Ceauşescu, de 1 Mai se zugrăvea, de 23 August se zugrăvea, curăţenie se făcea peste tot. Acum nu ne bagă nimeni în seamă. Ne spun să plătim chiria. Dar pentru ce să o plătim? Eu nu plătesc. A fost o comisie de la Bucureşti aici, acum patru ani, şi ne-au spus că suntem cei mai mari proşti că plătim chirie, pentru că blocurile sunt mai vechi de 100 de ani”, spune Nicoleta, una dintre locatare.

colonia din aninoasa foto danial guta adevarul

În ultimele decenii, Aninoasa s-a aflat într-un declin prelungit. Mina a fost închisă în anul 2006, iar oraşul a ajuns în pragul falimentului. În prezent, circa 700 din cei 5.000 de locuitori ai oraşului mai au locuri de muncă, arăta un raport al Institutului Naţional de Statistică şi sunt tot atâtea persoane fără serviciu. Câţiva investitori s-au arătat interesaţi de a deschide fabrici în Aninoasa. Localnicii s-au interesat la primărie de oferte, însă au refuzat să muncească pe salariul minim. „Ei vor din prima tură salariu imens, cu muncă puţină. Nu se poate aşa ceva, trebuie să muncim dacă vrem bani”, relata Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa. „Am ieşit la pensie după 27 de ani de muncă, dintre care cinci în subteran, şi acum lucrez în Germania. Am venit doar de sărbători acasă. Aninoasa e un oraş mort”, spune un fost miner, în vârstă de 47 de ani.

colonia din aninoasa foto danial guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Oraşul salvat din faliment unde nimeni nu vrea să muncească. „Când aud de salariul minim zic: nu venim pentru aşa ceva. Vor salariu imens şi muncă puţină”

Poveştile fascinante despre momârlani, urmaşii dacilor în Valea Jiului. „Ciobanul dăruit cu puterea vrăjitoriei“ al lui Jules Verne, păstorii miţoşi descrişi de Iorga

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Documentarul „Vin Românii”. Cât adevăr este în povestea lui Adrian din Lupeni, românul imigrant care doarme sub pod

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite