VIDEO Primele proteste în Retezat, după scandalul de pe Râul Alb: activiştii au căutat locurile defrişate, dar s-au certat pe drum între ei şi cu jurnaliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul din zona cascadei Lolaia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Protestul din zona cascadei Lolaia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zeci de oameni au participat astăzi la o acţiune de protest în Parcul Naţional Retezat şi au cerut oprirea defrişărilor din ariile protejate. Protestul ecologiştilor, organizat la o săptămână după scandalul de pe Râul Alb, în urma cărora un om de afaceri a rămas paralizat de la gât în jos iar doi activişti au fost agresaţi, a avut parte şi de incidente.

Peste 40 de persoane au ajuns în această dimineaţă, în jurul orei 11:00, în parcarea unui hipermarket din Haţeg, aleasă ca loc de întâlnire pentru activiştii de mediu care manifestau pentru oprirea defrişărilor de pădure din zonele protejate.

Printre participanţi s-au numărat mulţi hunedoreni, dar şi oameni veniţi din Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca şi din alte localităţi. Au venit simpli iubitori de natură, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri, însă numărul lor a fost mai mic decât se aşteptau organizatorii. Membrii asociaţiilor neguvernamentale au fost mai vocali, însă dincolo de ţelul comun, de a protesta împotriva defrişărilor şi a ilegalităţilor din zonele naturale protejate, fiecare a avut şi alte obiective în propria agendă.

Protest restrâns

Doi dintre activiştii implicaţi în urmă cu o săptămână în scandalul de pe Râul Alb, Alin Andrioni şi Gabriel Păun, nu au venit la acţiunea programată. Aceasta a fost pornită tocmai din cauza conflictelor în urma cărora un om de afaceri a fost călcat cu maşina de Andrioni şi lăsat paralizat de la gât în jos, pe viaţă cel mai probabil, iar Păun şi un alt ecologist au fost bătuţi crunt.

Timp de aproape o oră şi jumătate, oamenii s-au consultat asupra locului spre care grupul urma să se îndrepte pentru a manifesta pentru salvarea pădurilor. În cele din urmă cei peste 40 de oameni au pornit spre Nucşoara, una din porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, renunţând la planul iniţial de a protesta mai întâi, fie în faţa Ocolului Silvic din Haţeg, fie în faţa Geoparcului ori în locul unde este construită microhidrocentrala de pe Râul Alb, din satul Coroieşti.

S-au certat pe drum

Discuţiile asupra locului ales pentru miting au continuat pe drum şi au dat naştere unor neînţelegeri între membrii ONG-urilor. Plutonul maşinilor însoţite de forţele Jandarmeriei şi Poliţiei s-a oprit pe traseu, între cătunul Nucşoara şi zona turistică Lolaia din Retezat. În valea pustie din apropiere de cascada Lolaia, membrii unor ONG-uri s-au certat între ei, pentru că din locul respectiv nu se vedeau zonele unde au avut loc tăierile de copaci. Activiştii au cerut explicaţii de ce au fost aduşi acolo şi nu într-o zonă unde au loc tăieri de pădure. Apoi unii dintre ei şi-au vărsat nervii asupra jurnaliştilor care îi însoţeau. „De ce nu veniţi cu noi să filmaţi defrişările?”, le-au strigat jurnaliştilor. Zona indicată de militanţi, unii fiind la prima călătorie în Retezat, nu era una în care au avut loc defrişări.

Cum a început protestul ecologiştilor La pas, în căutarea zonelor defrişate

În cele din urmă, spiritele s-au calmat, grupul de protestatari, însoţit de jurnalişti, şi-a continuat drumul, până când, la câţiva kilometri distanţă, acesta s-a înfundat definitiv pentru autoturisme, în apropierea cascadei Lolaia. Activiştii au oprit motoarele, au scos pancartele şi au căzut de acord asupra temei principale a protestului, cea împotriva defrişării pădurilor.

Au adăugat că îşi manifestă solidaritatea cu ecologiştii agresaţi în timpul incidentelor petrecute la sfârşitul săptămânii trecute, pe Râul Alb. După fotografiile şi interviurile de la faţa locului, cea mai mare parte a oamenilor şi-au continuat drumul pe jos, în căutarea zonelor din Parcul Naţional Retezat, unde au loc defrişări. Potrivit unui comunicat recent dat pentru adevarul.ro de Direcţia Silvică Hunedoara, în Retezat este exploatată de la începutul anului o suprafaţă de patru hectare de pădure, cu un volum de 427 de metri cubi. În anii următori, vor fi tăiaţi progresiv circa 3.800 de metri cubi de lemn, de pe o altă suprafaţă de 31 de hectare. Parcul Naţional Retezat are o suprafaţă de circa 40.000 de hectare, iar aproximativ o jumătate din ea era acoperită de păduri, potrivit planului de management eleborat în 2012.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Război total în Munţii Retezat între un afacerist şi activiştii de mediu: investitorul a fost călcat cu maşina, trei oameni au ajuns în spital

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au demarat ancheta, pentru tentativă de omor, în cazul incidentelor petrecute duminică la poalele Retezatului, pe terenul unde va fi construită o microhidrocentrală. Scandalul s-a soldat cu trei răniţi, iar unul dintre ei, omul peste care Alin Andrioni a dat cu maşina, este în stare gravă.

Scene şocante în Retezat: un activist de mediu a dat cu maşina peste afaceristul care construieşte o microhidrocentrală

Mai mulţi activişti de mediu şi un om de afaceri din Deva care va construi o microhidrocentrală în Retezat, pe Râul Alb, au fost implicaţi astăzi într-un scandal imens. În urma altercaţiei, unul dintre activiştii de mediu a dat cu maşina peste devean. Autorul agresiunii este Alin Andrioni, cel care în urmă cu o săptămână fusese ameninţat cu furca de un primar hunedorean. De asemenea, şi un activist de mediu a fost rănit în incident.

Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite