VIDEO Premieră într-un liceu din Hunedoara: lecţie de nanotehnologie predată de cercetătorii din Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Stanford din California a deschis porţile laboratorului de nanotehnologie pentru elevii din Hunedoara. Zeci de adolescenţi au ocupat locurile atelierului de ştiinţe din Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” pentru a vedea în direct cum arată laboratoarele celei mai cunoscute universităţi de IT din lume. Ghizi le-au fost chiar cercetătorii americani.

Atelierul de ştiinţe al Colegiului de Informatică, unde a avut loc transmisia on-line din centrul de nanotehnologie al Universităţii Stanford din SUA, a fost până în urmă cu câţiva ani o sală de sport de mici dimensiuni.

Între timp, pentru colegiul hunedorean a fost construită o altă sală de educaţie fizică, iar vechea încăpere a fost reamenajată pentru a primi, în fiecare sâmbătă, câteva zeci de elevi dornici să studieze şi să inoveze. În „şcoala de sâmbătă”, elevii din Hunedoara iau parte la experimente ştiinţifice şi învaţă să transforme materialele reciclabile, „bune doar de aruncat la gunoi” pentru ceilalţi, în obiecte utile. Ideile lor sunt puse în aplicare cu ajutorul câtorva profesori, iar rezultatele muncii lor le-au adus o mulţime de premii. Rolul atelierului creat în fosta sală de sport, cu mijloace minime şi cu ajutorul dascălilor voluntari, dedicaţi meseriei lor şi copiilor, nu îl reprezintă doar premiile şi inovaţiile elevilor.

VIDEO Elevii din Hunedoara, în direct cu Stanford University

„Experimentul” este menit să reducă abandonul şcolar în Hunedoara, făcându-i pe copii să îşi dorească să studieze, chiar şi venind la şcoală sâmbăta. Lecţiile sunt interactive, iar rezultatele obţinute de elevi i-au impresionat chiar şi pe profesorii uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii, Stanford University. Acesta a fost motivul pentru care elevilor hunedoreni li s-a oferit, pentru o seară, şansa de a vedea în direct cum arată laboratoarele universităţii din Silicon Valey.

image

Vineri seara, zeci de adolescenţi au ocupat locurile din atelierul de ştiinţe al colegiului hunedorean, pentru a intra, cu ajutorul transmisiunilor prin internet, în centrul de nanotehnologie al Univesităţii Stanford.

image

Ghidaţi de cercetătorul Michael Deal, elevii au putut vedea cum se desfăţoară activitatea ştiinţifică în celebra universitate. Profesorul american le-a ţinut o lecţie despre nanotehnologie, iar elevii din Hunedoara i-au pus o mulţime de întrebări.

„Lecţia” a avut loc în limba engleză, o materie pe care adolescenţii hunedoreni au arătat că o stăpânesc. La rândul lor, elevii pregătiţi de profeorul Mircea Nistor au prezentat câteva dintre inovaţiile realizate în ultimii ani, în atelierul lor de ştiinţe.

image

Copiii au făcut demostraţii ale funcţionării muşchiului inteligent, construit din fir de pescuit, le-au arătat cercetătorilor americani piese printate la imprimanta 3D, care îi aparţine profesorului Mircea Nistor, dar şi un robot inteligent, capabil să sorteze cuburi în funcţie de culoarea acestora.

Elevi entuziasmaţi
„A fost extraordinar! Nanotehnologia, în general, mi se pare un domeniu extraordinar, iar aplicaţiile au fost fascinante. Cred că este cel mai important eveniment care s-a petrecut în laboratorul nostru până acum, fiindcă mulţi dintre noi – printre care şi eu – îşi doresc să îmbrăţişeze o carieră asemănătoare. Am avut ocazia să vedem cum lucrează nişte profesionişti adevăraţi, cum arată un laborator adevărat şi am aflat cum am putea ajunge acolo. M-a impresionat modul de lucru, proiectul cu fotodioda, care ar putea – în anii care vor urma să redea vederea orbilor, dar şi faptul că acolo lumea nu este atât de egoistă, că există o colaborare între cercetători", a declarat Răzvan Vîrtan, elev în clasa a opta la Colegiul Naţional de Informatică din Hunedoara.

image

 „Evenimentul a fost fabulos, pentru că aşa ceva nu s-a mai întâmplat şi nici nu ştiu dacă se va mai întâmpla. Copiii au avut prilejul să vadă cum arată adevărata muncă de cercetare şi este minunat că oamenii aceia şi-au făcut un pic de timp pentru noi. Sper ca transmisia să-i motiveze pe copii, iar aceştia să-şi dorească mai mult. De acum le vom face specialiştilor americani mai bine cunoscute ideile noastre şi le vom cere sfatul şi sprijinul la ce nu putem face încă”, a spus profesorul de info-fizică şi astronomie, Mircea Nistor.


Vă recomandăm şi:

Celebra universitate Stanford din SUA îşi deschide laboratorul de nanotehnologie pentru elevii din Hunedoara

Elevii din Hunedoara vor avea ocazia unui tur al laboratorului de nanotehnologie din Stanford University, San Francisco, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii. Evenimentul va avea loc vineri şi este organizat de cercetătorul Ludwig Galambos, născut în Hunedoara, cel care a inventat o fotodiodă ce ar putea reda orbilor vederea.

Şcoala de sâmbătă: cum sunt atraşi elevii din Hunedoara să prindă drag de lecţii

Vechea sală de sport a Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara a fost transformată într-un atelier, unde în fiecare sâmbătă câteva zeci de elevi îşi petrec dimineaţa, lucrând la proiecte şcolare inedite. Lecţiile de chimie, fizică, biologie şi informatică sunt predate “altfel” adolescenţilor veniţi la şcoala de weekend.

Elevii hunedoreni incluşi în campania "Descoperă" învaţă chimia prin experienţe inedite realizate în laborator

Cei 60 de elevi hunedoreni incluşi în Campania “Descoperă” au continuat activităţile din laboratoarele Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, menite să demonstreze că mersul la şcoală poate fi o adevărată aventură.

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Raul Oaida (20 de ani) a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. Este un tânăr energic şi inventiv, iar iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii” vor să îi răsplătească ingeniozitatea şi performanţele, printr-un gest simbolic.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite