VIDEO Performanţa dascălului Gheorghe Deac: a scris cea mai amplă enciclopedie a sportului hunedorean

VIDEO Performanţa dascălului Gheorghe Deac: a scris cea mai amplă enciclopedie a sportului hunedorean

Gheorghe Deac. Foto: Zoltan Szalkay.

Profesorul Gheorghe Deac a publicat cea mai voluminoasă enciclopedie a sportului hunedorean, după ce a strâns documente şi informaţii timp de peste o jumătate de secol.

Ştiri pe aceeaşi temă

VIDEO

Cea mai cuprinzătoare enciclopedie a sportului din Hunedoara a fost publicată de Gheorghe Deac, sub titlul „Sportul hunedorean prin negura anilor 1921 – 2016”. Volumul dedicat istoriei şi personalităţilor din sportul hunedorean este rezultatul a jumătate de secol în care profesorul a strâns mărturii despre marile performanţe sportive ale hunedorenilor şi despre protagoniştii acestora.

Lansarea cărţii a avut loc, joi, la Galeria de Artă din Hunedoara.

Ideea scrierii acestei cărţi s-a născut cu mulţi ani în urmă, a relatat fostul dascăl.

„Motivul a fost generat de faptul că, în vara anului 1967, fiind în practică studenţească la U.C.F.S. Hunedoara şi dorind să cunosc când şi cum a început activitatea sportivă pe meleagurile Hunedoarei, am fost dezamăgit de sărăcia materialelor şi documentelor găsite. Ca urmare, am început să culeg informaţii, documente şi fotografii, în perioada care a urmat. Un alt motiv a fost că, participând la discuţii în grup despre sportul hunedorean, eram neplăcut surprins, uneori chiar intrigat, de faptul că interlocutorii, fie localnici, fie din afara oraşului, se rezumau la a evidenţia doar activitatea şi rezultatele echipei de fotbal Corvinul, din perioada Mircea Lucescu. Cu toată stima şi respectul pentru Mircea Lucescu şi pentru fotbaliştii pregătiţi de el, mă vedeam obligat să le reamintesc partenerilor de discuţii că în Hunedoara de-a lungul timpului atletismul, alpinismul, luptele, boxul, popicele, şahul, tenisul de câmp, tenisul de masă, înotul, handbalul, kaiakul, orientarea sportiv-turistică, fotbalul la juniori au avut rezultate la fel de bune sau chiar mai bune, făcând cinste oraşului prin prestaţiile sportivilor şi ale antrenorilor”, a precizat Gheorghe Deac.

 

Cartea fostului profesor de educaţie fizică şi antrenor de fotbal şi volei adună în cele aproape 500 de pagini ale sale informaţii despre istoria disciplinelor sportive în Hunedoara, un oraş care în deceniile trecute se mândrea cu performanţe impresionante.

„Lucrarea nu se vrea a fi o istorie, ci o retrospectivă a activităţii sportive şi un omagiu adus celor care de-a lungul anilor au depus eforturi, nu totdeauna în condiţii optime, să facă Hunedoara cunoscută ca fiind un centru sportiv performant, nu doar Cetatea lui Ioan Corvin sau Cetatea Siderurgiei”, a spus Gheorghe Deac.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Michael Klein nu a fost uitat în oraşul unde a devenit legendă. 26 de ani de la moartea simbolului Corvinului

VIDEO Locul unde a fost scrisă povestea echipei Corvinul. Cum arată acum arena pe care Michael Klein a făcut istorie

VIDEO Michael Klein, comemorat cu fast la 25 de ani de la moarte. Dominique, fiica fotbalistului: „Aş vrea ca povestea lui să-i inspire pe copii“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: