VIDEO Paradisul pescarilor de pe malul Mureşului: cum arată locul de întâlnire al râurilor Cerna şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Cerna la vărsarea în Mureş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Râul Cerna la vărsarea în Mureş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mai multe bălţi şi canale pline de peşte s-au format de-a lungul timpului în zona de revărsare a râului Cerna în Mureş, devenită una dintre destinaţiile cele mai atractive pentru pescari, ciobani şi excursionişti.

GALERIE FOTO

Râul Cerna izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, străbate mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor, alimentează Lacul Cinciş şi traversează Hunedoara de la un capăt la celălalt, iar la 15 kilometri de municipiu se revarsă în Mureş, apa legendară a Transilvaniei.

Apele repezi ale Cernei scaldă ţinuturile Hunedoarei pe o distanţă de peste 70 de kilometri, coborând de la 1.200 de metri altitudine, din mijlocul sălbăticiei, în lunca Mureşului.

Locul de întâlnire al celor două râuri, un câmp mărginit de Munţii Metaliferi, între Deva şi Simeria, a devenit o destinaţie ideală pentru pescari, oieri şi amatorii de ieşiri la iarbă verde. Mai multe bălţi s-au format în lunca Mureşului, în apropiere de gura de vărsare a Cernei. Unele au apărut în urma exploatărilor de balastru, altele au fost săpate de Mureş, iar unele canale au fost amenajate de oameni. Întinderile de apă atrag zilnic zeci de pescari şi o mulţime de păsări sălbatice.

„Este un adevărat paradis pentru pescari, un loc liniştit unde vin adesea pentru a a mă relaxa. Chiar dacă se aud din depărtare maşinile care trec pe autostradă, nu ne deranjează”, spune Vasile, un pescar din Sântandrei, sosit cu bicicleta pe malul uneia dintre bălţi.

Malurile Mureşului şi ale Cernei sunt ocupate adesea de turmele de oi. Pâlcurile de sălcii şi arini oferă umbră animalelor, dar şi excursioniştilor care aleg să îşi petreacă timpul liber cu cortul aici. Cei din urmă au lăsat, însă, în urma lor, mormane de gunoaie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum a fost îmblânzit Streiul. Un şantier uriaş a transformat râul care ascundea comorile dacilor

FOTO Râul Cerna „inundat” de gunoaie: zeci de saci cu peturi au fost adunaţi de la marginea Hunedoarei

VIDEO Povestea singurei căutătoare de aur în râurile din România. Scoate metalul preţios după o metodă străveche

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite