VIDEO Paradisul magnoliilor înflorite. Parcul dendrologic cu cea mai bogată colecţie de arbori exotici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de magnolii înflorite, unele provenite din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, au transformat în ultimele zile un parc dendrologic unic în ţară într-un tărâm de poveste.

GALERIE FOTO

Vechi de aproape două secole şi întins pe mai mult de 70 de hectare pe Valea Mureşului, parcul dendrologic din Simeria cuprinde cea mai bogată colecţie de specii de magnolii din ţară. 12 specii diferite de magnolii au fost aduse de-a lungul timpului aici din America de Nord, Extremul Orient şi chiar din Himalaya, iar silvicultorii care au avut în grijă arboretumul au reuşit să le menţină şi să le răspândească.

În ultimele zile, zeci de magnolii care împodobesc aleile parcului au înflorit, iar spectacolul unic al naturii atrage o mulţime de turişti. Frecvent, iubitorii de natură din Deva, Hunedoara şi Simeria îşi dau întâlnire în parc, mulţi dintre ei mobilizându-se pe paginile de socializare în dorinţa de a face cunoscută lumii frumuseţea locului.

Cei mai mulţi dintre oaspeţii parcului dendrologic se opresc pentru a face fotografii lângă arborii cu flori albe, roz, purpurii, mov, verzi-gălbui şi albăstrui. Unele magnolii ar putea ajunge până la 30 de metri înălţime, altele impresioneză prin forma ciudată a coroanei.

image

„Am venit special din Hunedoara pentru a mă plimba pe aleile arboretumului şi pentru a fotografia magnoliile înflorite. În fiecare primăvară venim pentru ele. Coloritul, forma şi parfumul lor mă impresionează”, spune Mircea, un tânăr din Hunedoara, însoţit de iubita sa.  

Parcul dendrologic şi magnoliile înflorite / ADEVĂRUL

Povestea parcului dendrologic
Parcul dendrologic din Simeria deţine, nu doar cea mai bogată colecţie de magnolii, dar şi cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, rezervaţia fiind unică în ţară. Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului, în stil peisager.

image
image

Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În decursul istoriei, parcul a aparţinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiară (Gyulay, Kun, Fay şi Ocskay), şi s-a transmis pe linie feminină. După naţionalizarea din 1949, parcul dendrologic a intrat în administrarea Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental.

În 1954 a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetări şi Experimentări Forestiere Simeria, care ulterior a preluat că bază materială Parcul Dendrologic. Măsura a avut ca scop protejarea zonei, care era vizată de tăierile de pădure efectuate de localnici.

image
image

La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de "Monument al Naturii" - rezervaţie dendrologică. După 1990, timp de 15 ani, urmaşii famililor grofilor maghiari Fay şi Ocksay s-au judecat cu statul român pentru dreptul de proprietate asupra terenurilor şi fostului conac Bela Fay, din secolul al XIX-lea, confiscate de regimul comunist. Magistraţii au decis în final că proprietar al parcului dendrologic este statul român.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

FOTO Paradisul rural ascuns în munţi. Este atât de frumos încât românii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”

Peste 100 de arbori vor dispărea din parcul municipiului. Cum explică autorităţile tăierile de copaci

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite