VIDEO Oraşul plin de „bijuterii” istorice. Poveştile celor mai frumoase clădiri din centrul vechi al Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Orăştie se mândresc cu renumele de capitală culturală a judeţului, iar o mulţime de clădiri vechi arată cât de bogată este istoria aşezării. Unele au rămas în paragină şi au soartă incertă.

GALERIE FOTO

Câteva panouri amplasate pe faţadele unor clădiri din centrul municipiului şi pe marginea Drumului Naţional 7, care îl traversează le amintesc călătorilor că Orăştie este capitala culturală a judeţului Hunedoara. Aşezarea de pe malul Mureşului şi al râului Grădiştea nu impresionează prin evenimentele culturale, aproape absente de-a lungul anului, dar localnicii se pot mândri cu o mulţime de clădiri istorice, unele vechi de aproape un mileniu, care au păstrat poveşti impresionante.

Cetatea medievală
Cele mai multe dintre ele sunt grupate în jurul cetăţii oraşului, clădită în urmă cu opt secole de de saşi pe amplasamentului unei alte cetăţi mai vechi, înconjurată de mlaştini. „Cetatea, de formă rotundă, se află însă la poalele unui deal şi era puternică, şantul ei era plin cu apă. Avea un oraş mare, împodobit cu tot felul de palate, hanuri şi biserici, încât era un oraş frumos, cu vii şi grădini, cu târg şi bazar. Când a fost ars, s-au găsit în el atâtea bogăţii şi provizii, încât ostaşii islamului s-au îmbogăţit şi s-au îmbelşugat”, informa cronicarul turc Evlya Celebi, în anii 1660.

image

Două biserici „gemene” şi o rotondă sunt „bijuteriile” cetăţii medievale, reabilitate în anii 1990. Cetatea medievală a fost propusă într-un nou proiect de restaurare, finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană.

Rotonda, cea mai veche din ţară
Ruinele Rotondei, ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar, au fost descoperite în spatele bisericii reformate şi a celei evanghelice din cetate. Aşezarea, una dintre cele mai vechi capele medievale din ţară, a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990. Acum vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile aşezării care a servit nobililor de la începutul mileniului trecut.

image

Biserica reformată, fostă catolică
Actuala biserică reformată din cetate datează din secolul al XIII-lea, fiind la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de peste 50 de metri bisericii, de unde putea fi supravecgeahtă Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat. Turnul s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în anul 1838, iar din materialul rezultat în urma prăbuşirii au fost construite două turnuri, unul de peste 20 de metri, pentru biserica reformată şi altul, de aceeaşi înălţime a fost adăugat bisericii învecinate, de cult evanghelic.

image

Biserica evanghelică
Biserica evanghelică luterană a fost construită la începutul anilor 1820, iar turnul ei a fost ridicat două decenii mai târziu. În interiorul ei se află o orgă construită în preajma anului 1900 încă funcţională, iar turiştii care doresc să admire panorama oraşului o pot face urcând în turnul vechii biserici.

image

Sinagoga
Sinagoga Orăştiei, aflată în vecinătatea zidurilor vechi ale cetăţii, datează de un secol şi jumătate şi reprezintă una dintre monumentele reprezentative pentru istoria oraşului. A funcţionat până la mijlocul secolului XX, când în Orăştie a trăit o comunitate de câteva sute de evrei. La începutul anilor 2000, clădirea sinagogii a fost renovată.

image

Mănăstirea Franciscană
Tot în apropierea cetăţii se află şi mănăstirea franciscană, a cărei biserică a fost construită în secolul al XIII-lea. A fost distrusă prin incendiere în timpul invaziilor turcilor, la mijlocul secolului al XV-lea, însă membrii Ordinului Fracnciscan au refăcut-o de fiecare dată. Aşezarea a păstrat moaştele sfintei Elisabeta, dar şi o bibliotecă vastă, în care se află cărţi vechi şi preţioase.

image

Catedrala ortodoxă
Unul dintre cele mai impunătoare monumente ale Orăştiei este catedrala ortodoxă – o biserică unicat ridicată în anii 1930 - 1940, cu influenţe romanice, gotice şi bizantine. Spre deosebire de alte lăcaşuri de cult construite în stil predominant bizantin, are un singur turn (de factură gotică). Întreaga comunitate, indiferent de religie, a dnat bani pentru construirea catedralei.

image

Banca Ardeleana
Clădirea fostei Bănci Ardeleana, cea care a contribuit financiar cu sume importante pentru finanţarea Unirii de la 1918, datează din anul 1885. Banca românească a avut, la înfiinţare, un capital particular în valoare de 40.000 de florini, atribuit de dr. Ioan Mihu. Printre directorii băncii Ardeleana s-a numărat şi  omul politic Aurel Vlad, mort în închisoarea de la Sighet.

image

Casa Vulcu
Casa Vulcu sau hanul vechii poşte datează din secolul al XIX-lea şi impresionează prin arhitectura sa. În ultimii ani, clădirea istorică învecinată vechii cetăţi şi fostei bănci Ardeleana a ajuns într-o stare avansată de degradare.

image

Clădirea Colegiul Reformat Kun, Cazarma regimentului de infanterie, Casa Samoilă Ciumaşiu, vechile hoteluri Transsylvania şi Central, clădirea liceului Aurel Vlaicu şi numeroase alte construcţii vechi, unele ajunse într-o stare mai puţin fericită, au îmbogăţit de-a lungul timpului Orăştia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Poiana Omului, paradisul din munţi unde regele Decebal ar fi murit. De secole, este loc de întâlnire al ciobanilor

Satul - muzeu construit cu case vechi de sute de ani, aduse de la zeci de kilometri. Cum sunt salvate casele bătrâneşti

Cinci milioane de euro pentru cetatea medievală a Orăştiei. Investiţia a fost aprobată de ADR Vest

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite