VIDEO Nicu Covaci, fondatorul Phoenix, a vorbit despre mesajul muzicii, publicul haiduc şi necazurile cu foştii colegi

VIDEO Nicu Covaci, fondatorul Phoenix, a vorbit despre mesajul muzicii, publicul haiduc şi necazurile cu foştii colegi

Nicu Covaci, în Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Nicu Covaci, fondatorul uneia dintre cele mai iubite trupe muzicale, Phoenix, a fost prezent în Hunedoara, unde a prezentat noul album muzical, „Vlad Ţepeş” şi cartea care spune povestea Phoenix.

Zeci de iubitori de muzică şi de lectură au venit miercuri la Galeria de Artă Forma din Hunedoara, unde fondatorul trupei Phoenix, Nicu Covaci, le-a prezentat cele două volume autobiografice „Phoenix” şi noul album „Vino, Ţepeş!”. Nicu Covaci a vorbit şi despre relaţia cu unii dintre foştii săi colegi şi despre ce înseamnă pentru el Phoenix.

„Să cânţi la nunţi, la înmormântări, la avorturi se pot face bani mai mulţi decât la Phoenix. Eu mi-am sprijinit colegii, dar le-am interzis să apară împreună. Le-am spus să nu vă prind doi sau trei în spatele meu. Acum o vreme, a venit violonistul meu, căruia i-am făcut o formaţie în Germania, numită Farfarelo, şi mi-a spus că îl va lua ca basist pe Ioji, basistul meu. L-am sunat pe Ioji l-am întrebat dacă aşa este. El mi-a spus că el este basist profesionist şi cântă acolo unde este plătit.

„Atunci curvele sunt sfinte pe lângă voi. Să nu vă prind că vă omor”. De atunci nu au mai apărut, dar au început să bârfească, să împroaşte cu noroi. Am pierdut impresari, a pierdut sponsori, am pierdut concerte, am pierdut o groază de lucruri pe care le-am clădit timp de 50 de ani. Şi acum am luat-o de la început. Şi ca răspuns, Phoenix întinereşte şi va merge mai departe, chiar şi fără mine”, a relatat fondatorul Phoenix.

Piesele cu mesaj
„Dintre cele peste 150 de melodii ale noastre doar una este de dragoste. Restul sunt piese cu mesaj. Eu mi-am dorit ca măcar în cele două ore cât durează un concert, publicul să fie haiduc, să se simtă zdravăn”, le-a spus Nicu Covaci hunedorenilor. Despre romanul autobiografic, Nicu Covaci a declarat că este dramatic. Primul dintre ele cuprinde perioada 1962 - 1977, de la înfiinţarea trupei la fuga membrilor ei în Occident.

„Primul volum se încheie cu ajungerea noastră la Dunăre. Nu am vrut să povestesc mai departe, nu am vrut să scriu al doilea volum. Ce se întâmplă în acest al doilea volum sunt lucruri mult mai dramatice şi mai tragice decât s-ar fi aşteptat lumea. Iniţial nu am vrut să îl scriu pentru a nu strica acea poveste, legenda frumoasă a trupei Phoenix. Dar apoi am luat decizia să îl scriu, pentru ca lumea să afle cine este Phoenix, adevărul, nu aşa cum ultimii ticăloşi care ne-au trădat, ne-au mânjit cu rahat de sus până jos, au încercat să distrugă ce am clădit în 50 de ani”, a spus Nicu Covaci.

Ultimul concert Phoenix în Hunedoara a avut loc în decembrie 2012.

Înfiinţată în anul 1962, în Timişoara, ca formaţie şcolară, sub numele Sfinţii, formaţia Phoenix a devenit în scurt timp un reper al tinerei generaţii. După 1971, în contextul foarte dificil al „noii revoluţii culturale“ a regimului Nicolae Ceauşescu, Phoenix a schimbat radical formula şi stilul, inventând etno-rock-ul şi promovând un limbaj muzical în egală măsură revoluţionar şi restaurator al tradiţiei autentice.

Între 1977 şi 1989, trupa a activat în Germania, unde a renăscut ca Transsylvania-Phoenix, a câştigat marele premiu al Deutsche Phono-Akademie, continuând să promoveze inovaţia muzicală şi experimentând direcţii noi. Din 1990, Phoenix s-a întors acasă şi a redevenit purtătoarea de cuvânt a unei generaţii de fani.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Nicu Covaci lansează cartea autobiografică şi albumul în Hunedoara

Hunedorenii sunt invitaţi miercuri, de la ora 17:00, la Galeria de Artă Forma, la o întâlnire cu artistul Nicu Covaci, lider al trupei rock Phoenix. Nicu Covaci va lansa cartea autobiografică şi noul album muzical.

INTERVIU Nicu Covaci, fondator Phoenix: „Pentru mine, bătaia a fost ruptă din Rai“

Compozitorul şi interpretul Nicu Covaci (67 de ani) a povestit pentru „Weekend Adevărul“ cum în copilărie, din cauza caracterului neastâmpărat, mama lui era nevoită să-l mai pună la punct cu câteva palme.

Phoenix revine cu un nou album după zece ani: reîntoarcerea la rădăcinile arhaice, într-o componenţă nouă

Formaţia rock Phoenix revine cu un nou album, după aproape zece ani de pauză discografică. Viitorul material, denumit „Vino, Ţepeş“, propune o revenire la rădăcinile arhaice ale trupei, piesele vizând texte consacrate ale unor scriitori români clasici. De asemenea, Phoenix va apărea într-o componenţă de zile mari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările