VIDEO Misterele cetăţii medievale din Răchitova. Turnul vechi de şapte secole e mândria sătenilor din Ţara Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de la Răchitova. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Turnul de la Răchitova. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Simbolul satului Răchitova din Ţara Haţegului este un turn medieval cu origini mai puţin cunoscute, monument devastat parţial de timp şi de cutremure.

GALERIE FOTO

Mai puţin 500 de oameni trăiesc în Răchitova, o aşezare retrasă din Ţara Haţegului, înconjurată de păduri şi dealuri, renumită pentru ţuica făcută de localnici. Cea mai mare mândrie a comunităţii este însă turnul medieval care veghează asupra satului, un monument vechi din secolul al XIV-lea.

Donjonul cu o înălţime de aproape nouă metri, cu ziduri groase de circa doi metri, a fost ridicat pe un coş vulcanic, cu roci de origine vulcanică provenite de la cariera medievală de la poalele sale.

O parte a turnului s-a prăbuşit la mijlocul secolului XX, în urma unui cutremur, iar în anii ’70, după ce monumentul a fost cercetat arheologic, au avut loc lucrări de consolidare ale rămăşiţelor sale. Vechea cetate, încojurată cu un val de pământ, nu are menţiuni documentare, însă istoricii susţin că a fost ridicată pe moşiile familiei cneziale şi nobiliare Muşina de la Densuş.

Pe o terasă din vecinătatea aşezării, la sfârşitul anilor ’80 arheologii au descoperit rămăşiţele unei biserici medievale. „Biserica a fost abandonată, iar materialele ei de construcţie au fost reutilizate la ridicarea unui alt lăcaş de cult, situat pe un alt amplasament. Cercetarea arheologică a scos la iveală importante fragmente de frescă. Concluziile cele mai avizate socotesc astăzi că veşmântul pictat la Răchitova a aparţinut şcolii de pictori care a realizat, în intervalul primei jumătăţi a secolului al XV-lea, ansambluri asemănătoare, la Densuş şi Ribiţa”, informa istoricul Adrian Andrei Rusu, pe medievistica.ro.

rachitova

Turnul medieval de la Răchitova este puţin cunoscut turiştilor care ajung în Ţara Haţegului, extrem de ofertantă în vestigii istorice. Printre atracţiile medievale ale ţinutului se numără bisericile Densuş, Ostrov, Peşteana, Colţ, Sînpetru, Sântamaria Orlea, Prislop, turnul Crivadiei, Cetatea Mălăieşti, Curtea nobiliară de la Sălaşul de Sus, Cetatea Colţ, Curtea nobiliară a Cândeştilor. Lor li se adaugă oraşul antic de la Sarmizegetusa şi conacele ridicate în secolele trecute de familiile nobiliare.  

rachitova turn foto daniel gut adevarul
rachitova turn foto daniel gut adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Faimoasele principese ale Transilvaniei medievale. Poveştile tulburătoare ale celor mai puternice femei din trecut

FOTO Descoperire uimitoare sub cea mai veche biserică medievală. Arheologii pot rescrie povestea aşezării lui Matia Corvin

VIDEO Moşia medievală de sub Cetatea Colţ. Ruinele locului vestit pentru femeile frumoase, sufocate de palate ţigăneşti

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite