VIDEO Mii de români la mănăstirea lui Arsenie Boca. Au răbdat ploaia şi frigul pentru a se ruga în faţa mormântului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerini la mormântul lui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pelerini la mormântul lui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mii de pelerini din toate colţurile ţării au ajuns miercuri la Mănăstirea Prislop, pentru a-l comemora pe călugărul Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 29 de ani.

GALERIE FOTO

Autocarele cu pelerini au început să sosească la Mănăstirea Prislop încă de marţi seara, iar mulţi dintre pasageri au petrecut noaptea în maşini, ori cazaţi la pensiunile din împrejurimile aşezării. De la primele ore ale dimineţii, câteva mii de oameni au trecut pragul mănăstirii din Ţara Haţegului, unde miercuri a fost omagiat Arsenie Boca, duhovnicul de la moartea căruia s-au împlinit 29 de ani.

Cei care au ajuns mai târziu au fost nevoiţi să îşi lase maşinile la distanţe de până la doi – trei kilometri de Mănăstirea Prislop, pentru a nu încurca traficul rutier. În ciuda frigului şi a ploii transformată în lapoviţă şi ninsoare, pelerinii au aglomerat curtea bisericii medievale, la slujba religioasă ori aşteptat zeci de minte la coadă pentru a se reculege la mormântul acestuia.

„Venim la mănăstire în fiecare an, la hramul din 28 noiembrie, în semn de preţuire pentru părintele Arsenie Boca. De fiecare dată ne întoarcem acasă de aici cu sufletul împăcat”, spune Ioana, o pensionară din Buzău, sosită cu un grup de pelerini.

manastirea prislop foto daniel guta adevarul
manastirea prislop foto daniel guta adevarul

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. Acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare, călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.

manastirea prislop foto daniel guta adevarul

După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, Una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Arsenie Boca, omagiat la 108 ani de la naşterea sa. Amintirile părintelui: „Tata m-a bătut odată să nu mai pierd timpul”

Ororile din beciurile Securităţii. Cum au fost trataţi „duşmanii poporului“ lăsaţi pe mâna călăilor regimului comunist

FOTO Sărbătoare mare la mormântul lui Arsenie Boca. Mulţimea de pelerini s-a adunat la hramul Mănăstirii Prislop


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite