VIDEO Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea. Zăpezile au transfomat locul de pelerinaj într-un „colţ de Rai“

VIDEO Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea. Zăpezile au transfomat locul de pelerinaj într-un „colţ de Rai“

Iarna a transformat peisajul Mănăstirii Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Pelerinii care ajung în aceste zile la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, locul unde este înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, sunt întâmpinaţi de un peisaj impresionant, datorat zăpezilor care s-au aşternut peste dealurile care înconjoară mănăstirea

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Sute de oameni ajung în fiecare zi la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, fost stareţ al mănăstirii şi unul dintre preoţii martiri ai regimului comunist.

Pelerinii care au venit în aceste zile la mănăstirea din Ţara Haţegului au avut un motiv în plus de satisfacţie. Zăpezile au acoperit dealurile care înconjoară Prislopul şi au transformat locurile într-un peisaj de poveste.


La Mănăstirea Prislop ajung săptămânal mii de oameni din toate colţurile ţării. Cei mai mulţi vin aici pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Duhovnicul născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus a slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist.

După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele fostul stareţ, ctitor şi duhovnic de la Prislop. Mănăstirea se află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg şi la 20 de kilometri de Hunedoara, aparţinând de satul Silvaşul de Sus (Haţeg).

 

Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca  (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

Mănăstirea Prislop se extinde. O clădire cu două etaje este construită la intrarea în lăcaşul părintelui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea în ultimii ani. În complexul monahal unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca au fost construite mai multe clădiri, ultima dintre ele, aflată în şantier, va avea două etaje. Curtea a fost reamenajată, iar o parcare circa 200 de locuri a fost înfiinţată în vecinătatea mănăstirii.

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Comercianţii au fost alungaţi din preajma Mănăstirii Prislop, după ce măicuţele din lăcaşul de cult în cimitirul căruia a fost înmormântat părintele Arsenie Boca s-au supărat pe cei care au vândut mici şi bere în zilele de post.

FOTO VIDEO Pelerinaj impresionant la mormântul lui Arsenie Boca

Peste 8.000 de oameni au venit în această dimineaţă la mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca de la moartea căruia s-au împlinit 24 de ani.

Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Clopotniţa. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Biserica. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Drumul. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.  3
 • Drumul spre Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 2
 • Drum. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Aleile. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Dealurile. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.  2
 • Silvasu de sus. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Iarna. Mănăstirea Prislop, decembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mormântul. Mănăstirea Prislop, noiembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mormântul părintelui Arsenie Boca. Noiembrie 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările