VIDEO Cel mai ciudat refugiu montan. Căsuţa de poveste din munţi a fost „agăţată” pe o stâncă, ascunsă între brazi, iar voluntarii au grijă de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiul Agăţat. FOTO: Vasile Laurenţiu Sorin.
Refugiul Agăţat. FOTO: Vasile Laurenţiu Sorin.

Un loc de poveste se dezvăluie călătorilor care ajung în Masivul Parâng, pornind pe traseele montane de la marginea oraşului Petrila. Se numeşte Refugiul Agăţat, se află în grija voluntarilor de la Asociaţia San Montan şi are o poveste aparte.

Refugiul Agăţat se numără printre atracţiile cele mai neobişnuite pentru cei care pornesc în expediţiile montane în Parâng. Aflat la circa 25 de kilometri de Petrila, pe un traseu pe care călătorii ajung la vârfurile şi lacurile glaciare din masiv, refugiul a fost construit, pe ascuns, în anii 1980, „agăţat” pe o stâncă de peste şase metri, înconjurată de brazi falnici.

De câţiva ani, mai mulţi voluntari şi membri ai asociaţiei San Montan au grijă ca locul de poveste aflat la cota 1.800 de metri să îşi întâmpine oaspeţii în condiţii plăcute. Ei repară căsuţa de bârne, fac curăţenie şi aduc lemne de foc. Şi în zilele trecute, hunedorenii au continuat aceste acţiuni.

Refugiul agăţat, imagini Vasile Laurenţiu Sorin.

„Iarna în munţi, pentru numeroşi turişti Refugiu Agăţat le este loc de odihnă pentru măcar câteva ore .Pentru ca oaspeţii sa poată avea un loc călduros pentru a servi un ceai şi o gustare membri asociaţiei San Montan au aprovizionat refugiul cu lemne pentru foc”, spune Vasile Laurenţiu Sorin.

Este un loc care poate adăposti orice turist care se aventurează în Parâng. Singura rugăminte este ca turiştii care ajung pe acolo să lase totul aşa cum găsesc şi să nu vandalizeze locul, a relatat Erika Santa, preşedinta asociaţiei San Montan.

Refugiul se află pe traseul Groape Seacă - Lacul Roşiile şi poate găzdui peste 20 de persoane.

Refugiul Agăţat
Refugiul Agăţat
Refugiul Agăţat

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românii manelişti care au batjocorit Retezatul, în plină acţiune. Au ocupat şoseaua din munţi şi au încins o petrecere de pomină

Un loc din inima munţilor, celebru pentru frumuseţea şi liniştea lui şi pentru mulţimea animalelor sălbatice, a fost batjocorit de petrecăreţi, care l-au ocupat cu maşinile şi au dat drumul manelor, la volum maxim.

Ciobanul de 100 de ani care munceşte ca în tinereţe. Este cel mai vârstnic salariat din România şi de dragul oilor sale nu vrea să audă de pensie

Ştefan Gros este cel mai vârstnic angajat cu carte de muncă din România. A împlinit 100 de ani, însă a rămas un om de bază la turma pe care o păstoreşte.

Surpriza enormă făcută de motociclişti femeii cu o poveste cutremurătoare. Bătrâna a fost uitată de fiul plecat în lume şi abia supravieţuia sărăciei şi singurătăţii

Cazul emoţionat al unei femei de peste 80 de ani, care locuieşte singură, uitată de lume, într-un bordei care stă să se prăbuşească peste ea a mobilizat zeci de oameni. Membrii unui club moto şi voluntarii care li s-au alăturat au făcut un gest neobişnuit în ajutorul femeii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite