VIDEO Calea ferată de mare viteză din vestul ţării. Cum au lucrat constructorii pe cei 140 de kilometri pe care trenurile vor circula cu 160 de kilometri la oră

VIDEO Calea ferată de mare viteză din vestul ţării. Cum au lucrat constructorii pe cei 140 de kilometri pe care trenurile vor circula cu 160 de kilometri la oră

Construcţia unui pod peste Mureş. FOTO: Asociaţia Pro Infrastructura. Facebook.

Aproape două miliarde de euro sunt investiţi în construcţia magistralei feroviare din vestul ţării, în lungime de peste 140 de kilometri. Contractele au fost semnate în 2017, iar lucrările au avansat încurajator, susţin cei care monitorizează proiectele de infrastructură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 140 de kilometri ai magistralei feroviare de mare viteză Coridorul Feroviar Rin – Dunăre se află în şantier în vestul ţării şi au termen de finalizare anul 2022.

GALERIE FOTO

Pe noua cale ferată, trenurile vor circula cu 160 de kilometri pe oră. Asociaţia Pro Infrastructura, care monitorizează lucrările, a publicat imagini de pe şantierele uriaşe şi susţine că avansul lucrărilor a fost semnificativ în ultimele luni.

„Segmentul Km 614 - Simeria are patru loturi, valoarea contractelor fiind în jur de două miliarde de euro. Sunt aproape 60 de kilometri de traseu nou, 9 poduri noi peste Mureş, 3 tuneluri, staţii moderne şi multe soluţii tehnice care vor permite trenurilor să circule cu maxim 160 de km/oră între Simeria şi Arad”, au informat reprezentanţii Pro Infrastructura.

Stadiul lucrărilor pe cele patru tronsoane se prezintă astfel:

Tronsonul Bârzava – Km 614, în lungime de 42 de kilometri este construit de Asocierea Astaldi – FCC – Salcef – Thales. Contractul a fost semnat în mai 2017, progresul lucrărilor este de 21 la sută. Termenul estimat de finalizare a proiectului este Trimestrul 4 al anului 2022. „Faţă de vizita noastră din toamna lui 2018, avansul este semnificativ. Se lucrează puternic la terasamente atât pe cei 14 kilometri de aliniament nou, cât şi la cele două poduri mari peste Mureş (se armează pilonii şi se asamblează structurile metalice ale podurilor). Pe traseul existent se munceşte la zidurile de sprijin, terasamente şi gări/peroane”, informează Asociaţia Pro Infrastructura.


Foto: Asociaţia Pro Infrastructura.

Tronsonul Ilteu – Bârzava, în lungime de 36 de kilometri, este construit de Asocierea Astaldi – FCC – Salcef – Thales. Contractul a fost semnat în mai 2017. Progresul lucrărilor a ajuns la 26 la sută. Construcţia unui tunel pune probleme. Termenul estimat de finalizare a proiectulu este Trimestrul 4 al anului 2022. „Se munceşte intens în zona Gării Bârzava unde la finalul lunii iunie se va circula pe linie nouă. Sunt două poduri peste Mureş (se lucrează la pilonii de susţinere) şi un tunel (600 metri) care va începe în cel mai scurt timp, după defrişarea arborilor. Avem şi o secţiune blocată de un important sit arheologic”, a informat Asociaţia Pro Infrastructura.


Foto: Asociaţia Pro Infrastructura.

Tronsonul Gurasada – Ilteu, în lungime de 22,4 kilometri este construit de Aktor – Astaldi – Arcada Asocierea Railworks. Contractul a fost semnat în noiembrie 2017. Progresul lucrărilor este de 6 la sută. Au fost semnalate probleme cu suprafeţele de pădure şi relocări. Termenul estimat de finalizare a proiectulu este Trimestrul 4 al anului 2022. „Sunt 16 kilometri de traseu nou, două poduri noi peste Mureş (la care se lucrează la fundaţii), două tuneluri şi o polată (se încep în curând după rezolvarea aceloraşi blocaje cu defrişările). Cei de la Arcada sunt bine mobilizaţi pe sectorul lor, în timp ce Aktor trebuie să mai tureze motoarele”, a informat Asociaţia Pro Infrastructura.


Foto: Asociaţia Pro Infrastructura.

Tronsonul Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri, este construit de Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas. Contractul a fost semnat la 30 august 2017, ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017. Stadiul lucrărilor a ajuns la 13 la sută. Întâmmpină probleme cu relocările utilităţilor (ţevi termoficare) din zona Mintia. Termenul estimat de finalizare a proiectului este Trimestrul 4 al anului 2022.

„Se progresează foarte bine la două din cele trei poduri peste Mureş pe partea de fundaţii, dar şi la linia dintre Mintia şi Deva care se va deschide circulaţiei la finalul acestei luni. În august se va redeschide traficul spre Hunedoara printr-o trecere la nivel cu DN 7. Mobilizarea constructorilor este încurajatoare, cu potenţial de îmbunătăţiri pe alocuri. Sunt şanse ca experienţa nefastă cu şantierele interminabile de pe tronsonul Simeria-Sighişoara să nu se mai repete”, a informat Asociaţia Pro Infrastructura.

Alte patru tronsoane la final

Coridorul IV paneuropean, în lungime de 2.000 de kilometri, cuprinde traseul Nurnberg - Praga - Viena - Budapesta - Curtici - Simeria - Sighişoara - Braşov – Bucureşti – Constanţa, şi străbate România pe o distanţă de aproape 900 de kilometri. A fost împărţit pe mai multe secţuni, care se află în diverse stadii de proiectare, licitare şi execuţie. În afara celor patru loturi contractate în 2017 între zona frontierei de vest şi Simeria, pe alte patru sectoare, între Simeria şi Sighişoara, lucrările, unele contractate încă din 2011, au ajuns aproape la final, trecând de peste 90 la sută la stadiul fizic al proiectelor, iar termenul estimat de inaugurare este 2019 – 2020.

Soluţie pentru podul uriaş
Una diintre cele mai spectaculoase lucrări de artă de pe viitoarea magistrală feroviară este un pod uriaş de fier construit pe malul râului Mureş, în apropiere de Bârzava. Construcţia de aproape 250 de metri lungime şi cu o greutate considerabilă, va fi mutată fie prin împingere, cu ajutorul unui utilaj hidraulic de mare putere, fie prin lansare, de pe uscat peste Râul Mureş. Operaţiunea extrem de complexă se va efectua secvenţial şi va dura mai multe zile.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Şantierele feroviare uriaşe din România. Cât au lucrat constructorii căii ferate pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: