VIDEO Locul care face de ruşine un oraş întreg. Malurile râului s-au transformat într-o imensă groapă de gunoi, păzită de şobolani şi haite de câini

Râul Orăştie, groapa de gunoi a localnicilor

O privelişte dezolantă se dezvăluie celor care ajung în cel mai sărac cartier al municipiului Orăştie. Râul care traversează locurile unde trăieşte cea mai mare comunitate de romi a fost transformat în cea mai întinsă haldă de gunoi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Râul Orăştie traversează cea mai săracă şi neglijată zonă a municipiului, iar localnicii i-au transformat albia într-o groapă imensă de gunoi, despre care nu îşi amintesc să fi fost ecologiată vreodată.

În cartierul ocupat de bordeie din chirpici, cu nenumărate case şi barăci sărăcăcioase, locuieşte una dintre cele mai mari comunităţi de romi din judeţul Hunedoara. Mai multe uliţe desfundate pe care zburdă păsări de curte şi trec căruţe şi cărucioare dau în Strada Digului, locul central al cartierului. Strada se animă doar în zilele de duminică, atunci când în mijlocul ei au loc slujbe religioase în aer liber. Atunci muzica lăutărească este înlocuită cu cântecele creştine, iar mulţi dintre localnici îşi poartă cu mândrie hainele curate de sărbătoare.

În restul timpului, cartierul rămâne mohorât, murdar şi deprimant. Se află în apropierea fostei halde de gunoi a oraşului şi se aseamănă cu ea. Gunoaiele au rămas împrăştiate pe malurile râului pe o distanţă de peste un kilometru, pe străzile de pământ, pe lângă containere răstunate sau incendiate. Printre ele mişună şobolanii şi zeci de câini maidanezi, care latră la vederea străinilor şi nu se sinchisesc de cetele de copii care se joacă în vecinătate.

 

Câţiva localnici cu case mai noi, aflate pe malul râului dar la distanţă de locurile în care au fost înghesuite bordeiele, se plâng de mizerie.

„Nimeni nu a venit în ultimii ani să cureţe acest râu, un canal care pe zi ce trece devine tot mai murdar. În el au fost aruncate de toate, de la cadavre de animale, la piese stricate de maşină”, spune Ioan, un pensionar care locuieşte pe Strada Digului. Autorităţile au primit numeroase plângeri faţă de zonă. Au fost construite în ultimii ani, în vecinătate, locuinţe sociale tip vagon, pentru mutarea locatarilor din zonă, iar în următoarea perioadă, alte peste 60 de astfel de locuinţe vor mai fi ridicate. Situaţia cartierului sărac al romilor şi a râului poluat a rămas aproape neschimbată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românii manelişti care au batjocorit Retezatul, în plină acţiune. Au ocupat şoseaua din munţi şi au încins o petrecere de pomină

Un loc din inima munţilor, celebru pentru frumuseţea şi liniştea lui şi pentru mulţimea animalelor sălbatice, a fost batjocorit de petrecăreţi, care l-au ocupat cu maşinile şi au dat drumul manelor, la volum maxim.

Ciobanul de 100 de ani care munceşte ca în tinereţe. Este cel mai vârstnic salariat din România şi de dragul oilor sale nu vrea să audă de pensie

Ştefan Gros este cel mai vârstnic angajat cu carte de muncă din România. A împlinit 100 de ani, însă a rămas un om de bază la turma pe care o păstoreşte.

Surpriza enormă făcută de motociclişti femeii cu o poveste cutremurătoare. Bătrâna a fost uitată de fiul plecat în lume şi abia supravieţuia sărăciei şi singurătăţii

Cazul emoţionat al unei femei de peste 80 de ani, care locuieşte singură, uitată de lume, într-un bordei care stă să se prăbuşească peste ea a mobilizat zeci de oameni. Membrii unui club moto şi voluntarii care li s-au alăturat au făcut un gest neobişnuit în ajutorul femeii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: