VIDEO Imagini spectaculoase în Retezat. Marmotele au ieşit din hibernare şi se bucură de soare pe stâncile masivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marmote în Retezat
Marmote în Retezat

Turiştii care urcă spre înălţimile din Retezat pot avea parte de întâlniri surprinzătoare. Marmotele sălbatice ieşite din hibernare ocupă stâncile masivului.

O familie de marmote a fost surprinsă la soare, pe stâncile Retezatului, în urma unei acţiuni de monitorizare desfăşurate de biologul Claudia Danău şi rangerul Alin Dăjulesc, în Parcul Naţional Retezat, informează reprezentanţi rezervaţiei, care au publicat imagini cu animalele bucurându-se de soare.

Potrivit unor estimări, câteva mii de marmote trăiesc în Retezat. Sunt apariţii plăcute turiştilor datorită comportamentului lor interesant, însă cel mai adesea pot fi văzute doar în timpul verii. Primele familii de rozătoare cenuşii au fost aduse în Retezat în urmă cu patru decenii.

VIDEO: Parcul Naţiional Retezat National Park / Facebook

„În anul 1973, o echipă de la Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a introdus 20 de exemplare de marmotă alpină provenită din Alpii Austrieci. Marmotele au fost eliberate în căldarea lacului Gemenele, iar în prezent se pot întâlni in toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii până în căldarea lacului Zănoaga. Nu se cunoaşte încă impactul pe care aceste rozătoare mari, neindigene, îl au asupra vegetaţiei şi solului”, informează reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.

Marmotele sunt rozătoare de talie relativ mare (30-60 cm lungime şi o greutate de 3-7,5 kg), cu corp greoi, membre scurte, coada uşor comprimată şi acoperită de peri lungi. Au un cap masiv, urechile mici şi rotunjite. Grosimea blănii lor este influenţată de condiţiile climatice, iar culoarea variază după specie, de la cafeniu-gălbui, la cafeniu-roşcat sau cafeniu închis pe spate şi flancuri. Trăiesc în zone alpine, în colonii stabile sau solitar, şi sunt foarte legate de locul de trai şi nu se depărtează mult de vizuini. Timp de aparoape şase luni pe an, ele hibernează.

Fauna bogată din Retezat
Parcul Naţional Retezat are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni. „Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: lupul Canis lupus, ursul Ursus arctos şi râsul Lynx lynx. De asemenea se întâlnesc în parc ierbivore mari cum sunt capra neagră Rupicapra rupicapra, cerbul Cervus elaphus şi căpriorul Capreolus capreolus. Carnivorele de mai mici dimensiuni cum sunt pisica sălbatică Felis silvestris şi mustelidele găsesc în diversele habitate ale parcului micromamifere care le asigură o parte din hrană”, informa administraţia PNR, într-un articol publicat pe retezat.ro.
Peşterile din Retezatul Calcaros sunt folosite de urşi pe timpul iernii, iar liliecii găsesc aici condiţii bune pentru hibernare sau retragere în timpul zilelor de vară. „În Parc au fost identificate 13 specii de lilieci printre care Rhinolophus ferrumequinum, Vespertilio murinus şi Pipistrellus pygmaeus. Vidrele Lutra lutra pot fi întâlnite pe unele râuri ale Retezatului folosind resursele bogate în peşte”, completează reprezentanţii rezervaţiei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Paradisul animalelor sălbatice în Parcul Naţional Retezat. Ce au surprins camerele video de monitorizare

VIDEO Povestea tristă a taberei şcolare de la Brădăţel. A fost locul vacanţelor de basm din Retezat pentru mii de copii 

VIDEO Vânătoarea regală în Retezat care a făcut istorie. Ce monument i-au ridicat românii prinţului Rudolf şi cum şi-au protejat animalele de armele nobililor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite