VIDEO Iarna de vis din Retezatul Mic. Cele mai frumoase privelişti de pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retezat. FOTOGRAFII: Marius Turc.
Retezat. FOTOGRAFII: Marius Turc.

Peisaje de basm se dezvăluie călătorilor care ajung în aceste zile în Retezatul Mic. Cele mai înalte vârfuri ale Retezatului sunt acoperite cu un strat consistent de zăpadă, iar turiştii se pot apropia de ele, urcând la Şaua Iepei (1.950 de metri) pe un traseu accesibil excursiilor de o zi.

În zilele de vară, poienile Retezatului Mic sunt împodobite cu covoare de brânduşe, iar deasupra lor şi a pădurilor de brazi călătorii pot admira florile de colţ crescute pe munte, dar trebuie să aibă grijă la numeroasele vipere care ocupă locurile stâncoase şi însorite. Iarna, zona de sud a Masivului Retezat îşi atrage oaspeţii oferindu-le privelişti sălbatice, cu vârfuri acoperite de zăpadă, luate în stăpânire de capre negre, cu peşteri răcoroase şi cascade îngheţate.

Retezatul Mic nu are la fel de multe trasee montane ca partea de nord a masivului, iar aglomerarea lacurilor glaciare lipseşte, însă priveliştile sale sunt la fel de spectaculoase.

O dovedesc fotografiile realizate de câţiva iubitori ai excursiilor pe munte, care au urcat în acest sfârşit de săptămână pe Vârful Şaua Iepei (1950 metri).

Marius Turc, unul dintre autorii imaginilor, şi prietenii săi Ioan, Daniel, Cornel şi Adrian s-au trezit dis de dimineaţă pentru a pleca din Brad, municipiul din nordul judeţului Hunedoara, spre Câmpul lui Neag, localitatea din sudul judeţului, aflată la aproape 200 de kilometri, de unde începe ascensiunea pe traseul montan din Retezatul Mic.

Priveliştile de vis din Retezatul Mic. Imagini: Marius Turc

retezatul mic foto marius turc

La poalele celor mai înalte culmi
După un drum de trei ore cu maşina, cei cinci au pornit pe jos pe potecile care traversează Cheile Scorotei, spre stâna aflată la capătul unui urcuş de două ore. De acolo, au urcat prin zăpadă, la Şaua Iepei, locul din care poate fi admirată panorama celor mai înalte vârfuri ale Retezatului, Peleaga şi Păpuşa.

„Iarna este destul de dificil să urci, pe acest traseu, dar am prins vreme şi zăpadă bună, astfel că nu am întâmpinat probleme. Am urcat pana în Şaua Iepei, la aproape 2.000 de metri, de unde aveam în faţă Retezatul Mare, cu vârfurile sale înalte şi în spate Retezatul Mic. Din Şaua Iepei se mai putea urca spre Retezatul Mic, de unde se deschidea o panoramă mai întinsă spre Valea Jiului”, a relatat Marius Turc, care a publicat pe pagina sa de Facebook, fotografiile care înfăţişau splendoarea Retezatului.

retezatul mic foto marius turc

Iarna, trasee din Retezatul Mic spre vârfurile de peste 2.000 de metri, traseele lungi şi cele din zona stâncoasă nu sunt accesibile şi recomandate amatorilor de excursii. Cei cinci călători au trebuit să se mulţumească să marile vârfuri ale Retezatului de la distanţă, pentru a se putea întoarce în aceeaşi zi acasă.

image
retezatul mic foto marius turc

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Marele baraj din Retezat a fost unul dintre cele mai importante proiecte energetice realizate în comunism. Statul român a cerut un împrumut de 50 de milioane de dolari Băncii Mondiale pentru a finanţa investiţia estimată la 250 de milioane de dolari, însă în notele secrete ale unor oficiali americani, proiectul era prezentat ca fiind unul extrem de dăunător pentru mediu.

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

Parcul Naţional Retezat nu a fost ocolit de firmele care exploatează lemnul, iar adesea organizaţiile de mediu şi societatea civilă au reclamat că au avut loc defrişări în aria protejată. Rapoartele Direcţiei Silvice confirmă tăierile din fondul forestier, dar reprezentanţii instituţiei şi cei ai Parcului Naţional retezat spun că nu există motive de îngrijorare.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite