VIDEO Gara legendară pusă sub lacăt. Au dispărut trenurile de călători de pe calea ferată înfiinţată de peste 130 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Din 1 martie, trenurile de călători ale CFR nu mai circulă pe calea ferată Hunedoara – Simeria. Şi gara Hunedoarei a rămas închisă şi pustie.

Chiar dacă în ultimii ani numărul celor care au circulat cu trenul pe ruta Hunedoara – Simeria a fost extrem de scăzut, vestea că trenurile de călători ale CFR au fost scoase de pe această cale ferată a stârnit un val de reacţii de nemulţumire, din partea hunedorenilor.

Cei care au vizitat, joi, gara Hunedoarei au fost întâmpinaţi de o privelişte tristă. Intrările în vechile săli ale clădirii au fost puse sub lacăt, iar peroanele şi liniile ferate au rămas pustii. Doar câţiva câini maidanezi se plimbau în voie pe lângă zidurile mâzgălite cu grafitti ale gării, pe sub ferestrele sparte ale fostelor săli de aşteptare, ale restaurantului, ale sălii de bagaje sau postului TF. Trei trenuri circulau dus-întors pe ruta de 18 kilometri dintre Hunedoara şi Simeria.

Calea ferată istorică
Calea ferată a fost inaugurată în 1884, în anul în care au luat fiinţă şi Uzinele de fier ale Hunedoarei. În deceniile următoare, datorită dezvoltării oraşului Hunedoara şi a siderurgiei, calea ferată a devenit tot mai importantă pentru comunitate. În 1984, linia CFR Hunedoara – Simeria a fost electrificată. Gara Hunedoarei a fost construită în anii 1950, iar clădirea ei adăposteşte două fresce unice, zugrăvite în aceeaşi perioadă, în stilul realist-socialist.

Gara Hunedoarei, închisă şi pustie

În trecut, trotuarele largi, ornamentate cu vase şi scuaruri de flori, erau supraglomerate de sutele de muncitori care aşteptau să plece cu trenul spre combinat. Gara avea un restaurant, două săli de aşteptare, iar în jurul ei câteva baruri şi terase îi primeau pe navetiştii combinatului siderurgic. Cele mai multe dintre încăperi au fost puse sub lacăt, în ultimii ani.

gara

Vă recomandăm să citiţi şi:

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Arhivele judeţului Hunedoara păstrează mărturii inedite din Hunedoara pitorească a anului 1949. În zorii comunismului în Hunedoara locuiau 8.000 de oameni, iar oraşul făcea primii paşi în marele proiect al industrializării din timpul regimului comunism.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Cât de poluată a fost Hunedoara în „Epoca de Aur”: gazele toxice şi praful îi îmbolnăveau pe localnici, în timp ce Deva se bucura de aer curat

Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori. Un studiu realizat în anii 1970 arăta Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite