VIDEO FOTO Patimile omului ajuns la 105 ani. Cum trăieşte Alexandru Duma, cel mai bătrân hunedorean

VIDEO FOTO Patimile omului ajuns la 105 ani. Cum trăieşte Alexandru Duma, cel mai bătrân hunedorean

Alexandru Duma îşi găseşte puterea de a sărbători şi de a zâmbi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Alexandru Duma a împlinit astăzi 105 ani. Bătrânul este o adevărată vedetă în satul hunedorean Banpotoc, în care locuieşte de când se ştie. Fost pietrar şi cioplitor în marmură, Duma a înfruntat vremurile aprige ale războiului, problemele de sănătate şi foametea şi a ajuns, spun vecinii săi, „să trăiască în puf”, înconjurat de o familie iubitoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Alexandru Duma are 105 ani, locuieşte într-o vilă frumoasă şi este răsfăţatul întregii comunităţi. Cel mai bătrân om din judeţul Hunedoara a fost cioplitor în marmură şi pietrar.

A pus umărul la construcţia Casei Poporului şi a luptat pe front, în Odessa şi Crimeea. În urmă cu câţiva ani, spun vecinii săi, îl puteai vedea plimbându-se pe uliţele satului, liniştit, vorbind cu oamenii.

Avea peste 100 de ani, dar rămăsese vioi şi lucid. Acum mai iese la poartă, ajutat de nepoţii săi şi de cele două bastoane, însă abia mai se poate mişca.

S-a împăcat cu moartea
Bătrânul continuă să povestească oamenilor despre ororile războiului prin care a trecut luptând în anii 1940, însă vorbele sale sunt mai greu de înţeles.

Alexandru Duma şi-a pierdut aproape de tot auzul, iar vocea îi scârţâie, lipsită de putere.

 
Foto

Vederea îl mai înşeală şi ea, dar surprinzător pentru cei din jurul său, hunedoreanul nu şi-a pierdut luciditatea. 105 ani a împlinit chiar astăzi Alexandru Duma, „Azi-noapte m-au luat durerile, frigurile, şi voiam să mor, nu altceva. M-au învelit ai mei şi am adormit apoi, iar de dimineaţă m-am trezit ca şi cum nimic nu mi s-ar fi întâmplat”, a povestit cu un ton vesel, bărbatul. La vârsta sa, încă găseşte puterea să fie vesel. Şi să iubească. A primit în dar astăzi o icoană care o înfăţişează pe Sfânta Maria. A luat icoana în braţe şi l-a întrebat pe cel care i-o dăduse dacă chipul pictat este fiica lui.

Un personaj de poveste
Alexandru Duma şi-a întâmpinat de ziua lui oaspeţii, aşezat pe o canapea de piele, în faţa unui şemineu. Imaginea bărbatului îmbrăcat în straie de sărbătoare pare desprinsă dintr-o poveste cu hobbiţi. Are o statură ce abia depăşeşte un metru şi 20 de centimetri, micşorată abrupt de trecerea anilor, iar canapeaua, masa, şemineul şi scaunele din jurul lui par să îl eclipseze.

Totuşi, este în centrul atenţiei tuturor. Vizitatorii bătrânului au făcut cerc în jurul lui, îl felicită pentru „frumoasa vârstă”, îi vorbesc pe rând şi îi strigă în ureche întrebându-l de sănătate, de război şi de secretele longevităţii. Moş Alexandru abia mai înţelege ceva din toată această forfotă. A obosit.

Vă recomandăm şi:

Povestea poliţistului-preot Bogdan Niţu, părintele care slujeşte în biserica din curtea Poliţiei Judeţene Hunedoara

FOTO Mănăstirea „Sfântului Ardealului“: cum a ajuns Prislopul unul dintre cele mai iubite locuri din Transilvania

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: