VIDEO Episcopul Gurie a ţinut slujba de Bobotează la Catedrala Sfântul Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul Gurie a oficiat slujba de Bobotează la Catedrala Ortodoxă din Deva. FOTO: Daniel Guţă.
Episcopul Gurie a oficiat slujba de Bobotează la Catedrala Ortodoxă din Deva. FOTO: Daniel Guţă.

Sute de oameni au participat în această dimineaţă la slujba religioasă de Bobotează, care a avut loc la Catedrala Episcopală “Sfântul Nicolae”, din Deva. Slujba a fost oficiată de episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

Oamenii au venit în număr mare, de la primele ore ale dimineţii, la Catedrala Episcopală din Deva, unde au avut loc ceremonialurile religioase de Sărbătoarea Bobotezei.

Au asistat la slujba religioasă oficiată de Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, şi de soborul de preoţi şi diaconi, iar la orele prânzului, după sfinţirea apei, au luat agheasmă.

„Este o tradiţie în familia mea să luăm apă sfinţită în ziua de Bobotează. Cred că ne poartă noroc şi ne curăţeşte sufletul”, a spus Ifrim Ioan, unul dintre devenii prezenţi la catedrală.

Episcopul Gurie a ţinut slujba de Bobotează din faţa Catedralei Episcopale din Deva

“Boboteaza este sărbătoarea Botezului lui Iisus Hristos în apa Iordanului, de către Sfântul Ioan Botezătorul. În acel moment are loc arătarea lui Dumnezeu - Sfânta Treime (Teofania sau Epifania, în greceşte), căci glasul Tatălui mărturiseşte despre Fiul care se află în Iordan, iar Duhul Sfânt se pogoară peste El în chip de porumbel. Din acest moment, Hristos îşi arată şi calitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu, nu doar cea umană. Acum începe, practic, activitatea Sa publică de propovăduire.

Trebuie însă să deosebim între botezul pocăinţei pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl practica şi botezul creştin, care este cu totul altceva. Hristos primeşte acest botez al pocăinţei, nu pentru că avea vreun păcat (căci Dumnezeu nu poate avea păcat), ci pentru a împlini, cum spune el, „toată dreptatea“, adică să arate că firea omenească are nevoie de transfigurare, pentru a se putea desăvârşi în harul Sfintei Treimi”, a explicat preotul Eugen Tănăsescu.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Valea Plângerii. Crăciunul trist al ultimilor cinci oameni din Gialacuta

Doar cinci oameni mai pot fi văzuţi într-unul din cele mai năpăstuite cătunuri ale Hunedoarei. În Gialacuta, satul în care biserica veche de trei secole s-a mistuit sub privirile bătrânilor, sărbătorile de iarnă sunt aşteptate fără speranţă.

VIDEO Cum au sărbătorit hunedorenii Noaptea de Înviere

Mănăstirea Prislop a fost una dintre principalele destinaţii ale hunedorenilor, în Noaptea Învierii. Mii de oameni au asistat la slujbele religioase care au avut loc la Prislop, deşi lăcaşul de cult, la fel ca majoritatea bisericilor din Hunedoara, nu a mai fost la fel de aglomerat ca în anii trecuţi.

Tradiţiile arhaice ale colindatului în Hunedoara: poveştile crailor, piţărăilor şi căluşerilor care aduc bucurie

“De Crăciun, când se mere la colindă, în tăte casele sunt lumini aprinse, iară în sobe se pune un lemn mare de măr verde care arde mocnit până în zori”, povesteşte etnologul Marcel Lapteş, în cartea sa "Timpul şi sărbătorile ţăranului român". Satele hunedorene sunt bogate în tradiţii, iar de Crăciun ritualurile colindatului s-a păstrat în forme bogate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite