VIDEO Drumul spre satul Alun va fi modernizat. Încă o şosea în Ţinutul Pădurenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor.
Drumul spre satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor.

Drumul  spre satul Alun din Ţinutul Pădurenilor va fi modernizat. Vechi de peste jumătate de secol, nu a fost îngrijit corespunzător.

Primăria Bunila a scos la licitaţie publică proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a Drumului Comunal 111 Bunila – Alun, în lungime de aproape trei kilometri, din care un sector a fost pavat în anii ´60 cu marmură adusă de la cariera Alun. De atunci, drumul comunal nu a mai fost reabilitat.

GALERIE FOTO

Investiţia a fost estimată la circa patru milioane de lei şi se va derula pe 12 luni de la data semnării contractului.

„Lungimea drumului comunal DC 111 Bunila - Alun pe sectorul studiat va fi de 2 766,00 m şi se va desfăşura pe raza Comunei Bunila. Lăţimea părţii carosabile a drumului DC 111 Bunila-Alun este de circa 4,00 m (km 0+000 –km 2+000 si de cca.3,00 m ( km 2+000 – km 2+766) cu acostamente de 0,50 m pe ambele părţi ale drumului. Drumul prezintă numeroase zone impracticabile, partea carosabilă fiind puternic afectată de apele pluviale care se adună în zona drumului. Profilul longitudinal al drumului nu are racordările verticale corespunzătoare, iar în profil transversal drumul comunal nu are panta bine definită. Drumului comunal DC 111 Bunila-Alun îi lipsesc în general dispozitivele de preluare a apelor pluviale, iar cele de evacuare a apelor sunt colmatate parţial sau total, fiind nefuncţionale”, se arată în memoriul tehnic al proiectului.

„Drumul investigat se prezintă necorespunzător din punct de vedere al stării tehnice şi prezintă următoarele caracteristici principale: are o structură din materiale granulare şi prezintă degradări de tipul cedărilor, gropi, făgaşe, denivelări etc; partea carosabilă a drumului este variabilă, fiind înierbată în unele zone; colectarea şi evacuarea apelor de pe partea carosabilă nu este posibila deoarece drumul nu este prevăzut cu şanţuri si rigole de scurgere a apelor; în perioadele foarte bogate în precipitaţii, apa stagnează neevacuându-se spre un emisar. Această stare de viabilitate se poate explica şi prin lipsa lucrărilor de întreţinere preventivă, dar mai ales prin neluarea măsurilor necesare asigurării colectării şi evacuării apelor de suprafaţă din zona drumului”, se arată în memoriul tehnic al proiectului.


Comuna Bunila, aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara, are în componenţă satele Bunila, Poieniţa Voinii, Alun şi Vadu Dobrii, pe culmile versanţilor, şi Cernişoara Florese, în valea pârâului Vălăriţa. Cătunele vechi de şapte secole numără împreună circa 300 de localnici şi au fost legate printr-o reţea de drumuri anevoioase de pământ, pe care localnicii le străbăteau pe jos, pe cai sau cu căruţe. Starea proastă a căilor de comunicaţii şi izolarea comunităţlor a contribuit la depopularea şi izolarea aşezărilor. În urmă cu jumătate de secol, aproape 1.500 de oameni trăiau în satele Bunilei, o comună pe atunci plină de viaţă de la poalele Munţilor Poiana Ruscăi. Oamenii locului aveau case din lemn, cărămidă, piatră şi chiar marmură de la cariera din Alun, păstrau gospodăriile îngrijite, creşteau animale şi îşi munceau pământurile. Alţi săteni lucrau la cariera de marmură din satul Alun, la funicularele care traversau Ţinutul Pădurenilor, în exploatările forestiere din zonă, în minele din Vadu Dobrii, Ghelari şi Teliuc şi la cariera de la Lelese.

satul alun

Comuna Bunila avea 365 de locuinţe, patru şcoli, trei cămine culturale, două magazine, o bibliotecă, un dispensar cu medic, o unitate poştală şi era electrificată în întregime. În prezent, satele Alun şi Vadu Dobrii au ajuns în pragul dispariţiei.

saltul aluncariera marmura
satul alun
saltul aluncariera marmura

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Propunere inedită: lasă oraşul şi vino să trăieşti în satele moţilor, din ţinutul vechilor mine de aur

FOTO VIDEO Povestea satului înmărmurit. Alun, ţinutul de poveste cu 80 de case pustii

Supravieţuitoarele blocului fantomă construit în munţi

FOTO Povestea satelor strămutate pentru lacul Cinciş şi a statuilor misterioase, salvate de furia apelor

VIDEO Alun, satul unic în lume. Ce văd oaspeţii din ţinutul pustiu aflat la capătul drumului de marmură



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite